Алијин тјелохранитељ: Наредио је да убијамо своје како би оптужио Србе!

Некадашњи председник Републике Српске, Радован Караџић у финишу изношења доказа одбране, „поентирао је“ изводећи заштићеног сведока КЊ- 568 за кога се тврди да би значајно могао да промени сва досадашња тумачења о току и циљевима рата у Босни.

Босна и Херцеговина 21.10.2014 | 13:09
Алијин тјелохранитељ: Наредио је да убијамо своје како би оптужио Србе!

Већи део овог сведочења одиграо се иза „затворених врата“, а у кратким јавним седницама могло је да се закључи да је реч о некадашњем телохранитељу Алије Изетбеговића који је присуствовао већини тајних састанака муслиманског врха током рата у БиХ.

Ево интегралне верзије овог сведочења које умногоме мења слику о догађајима током рата у Босни 1992-1995. године.

Изнећемо оне, најшокантније детаље не само о тајним сусретима и плановима Алије Изетбеговића, позадини склапања примирја са Хрватима, али и шокантним наредбама Насеру Орићу и челницима Армије БиХ како би се произвеле што веће цивилне жртве. Свакако, читаоцима ће посебно бити интересантан део о спрези муслиманских и српских криминалаца која је трајала чак и у време најжешћих сукоба два народа.

Сведок КW-568 у уводном делу истиче да је у Сарајево стигао 1992. године и да се преко једног свог рођака убрзо прикључио специјалној војној јединици „Бисери“ – Изетбеговићевој „преторијанској гарди“. Ова јединица је после гранатирања Алијиног породичног стана, искључиво водила рачуна о његовој безбедности у подруму Народне банке БиХ у коме је провео већи део рата са сином Бакиром и зетом Јасмином.

„Униформе су нам биле црни комбинезони, а од наоружања смо дужили пиштоље ЦЗ 99 и аутоматске пушке калашњиков. Мој задатак је био непосредно обезбеђење Изетбеговића. У сменама у којима сам ја радио, зависно од потребе од шест до 12 сати, непрекидно сам био уз председника. Пратио сам га када је ишао у шетњу, затим у одласку и повратку из зграде Председништва БиХ, јер је обично ишао пешице, и обезбеђивао сам просторије у којима је он живео.“

Заштићени сведок каже да се на састанцима у подруму Народне банке причало све оно што је „требао знати само најужи круг људи око председника“. То су, према његовим тврдњама, били војни генерали Сефер Халиловић и Мустафа Хајрлулаховић звани Италијан, полицијски званичници Авдо Хебиб и Исмет Дахић (начелник ПС општине Стари град), као и Стјепан Кљујић и Реис ефендија Мустафа Церић.

ТВ екипе на месту масакра

Сведок КW-568 је навео како су по наређењу муслиманских вођа са прометних раскрсница у Сарајеву гађани Срби, како би се изазвала њихова акција после које је долазило до страдања цивила.

„Одмах потом дошле би телевизијске екипе које су чекале у непосредној близини. Пошто је ово већ био модел, убрзо смо сви знали да не треба бити близу места где се ове ТВ екипе и новинари налазе, јер се по правилу, у кратком временском периоду, у њиховој околини догађало нешто од чега се могло страдати“, испричао је заштићени сведок.

„Реис ефендија Церић је имао највећи утицај на председника, поред његовог сина Бакира, јер је председник био верник. Од самог почетка Изетбеговић је говорио: „Ми Србе војно не можемо добити, морамо учинити све да се међународна заједница војно умеша на нашој страни“. Ову његову тезу подржавали су и остали, поготову реис Церић.

Не знам ко је први од присутних предложио примену тактике изазивања масовнијег страдања бошњачког становништва, те провоцирање како би се гранатирали објекти попут болница и слично, али знам да се Изетбеговић у почетку супротстављао тој идеји.

Сећам се добро да је у једном тренутку, док су га убеђивали да је ова тактика делотворна Церић рекао: „Алија узми се у памет. Нас дневно гине 50 до 70 и нико не зна за то. Ако нас на једном месту погине 200, цео свет ће знати! А они који погину, знају зашто су погинули, погинули су на божјем путу и сви ће ионако бити Шехиди.“

Поред овога, наводи даље овај сведок, договорено је да се Срби провоцирају како из Сарајева, тако и из заштићених зона.

Аманпур прва на лицу места

„Сматрало се да је координација између провокативних дејстава према Србима и новинарских екипа најважнија. Новинари су у Сарајеву имали посебан статус, поготову они који су показивали наклоност нашој страни. Сећам се новинарке ЦНН-а Кристијан Аманпур која је врло често долазила у просторије Председништва и скоро увек је била прва на лицу места када су се ови догађаји одигравали.

Мој закључак је, имајући у виду њену блискост са нашим руководством да је она имала информативни извор из нешег руководства и увек унапред знала шта ће се и где догодити“, каже сведок.

„Лично ми је познато да је у Сарајеву постојало неколико возила на којима су се налазили или тешки митраљези или минобацачи са којима је дејствовано према српским положајима са позиција за које се планирало да их Срби након тога гранатирају, а које би позиције биле компромитујуће за српску страну. Тако је у више наврата и дошло до изазивања ватре са српских положаја са појединих раскрсница у граду, болнице и слично.

Начин рада би био следећи: полиција би затворила раскрсницу за саобраћај десетак минута. Из раскрснице би било испаљено неколико минобацачких граната ка српским положајима са каросерије неког мањег камиона, који би онда отишао из раскрснице, пустио би се саобраћај и након десетак минута од испаљења, највероватније када би са српских положаја утврдили одакле је дошла ватра, уследила би ватра са њихових положаја и то увек у већем обиму од оне ватре која је са наше стране била ка њима.

У том тренутку када би падале српске гранате, раскрсница би била проходна за цивилно становништво и долазило би до страдања. Знам да су са српске стране увек на једну нашу гранату одговарали најмање са две или више граната.

И двојица Срба у одреду

„Јединица Бисери је формирана и стационирана у просторијама Средње учитељске школе у Сарајеву са задатком штити Председништво, чланова председништва и њихове породице. Јединица је бројала око 120 људи, али непосредно на обезбеђењу је било ангажовано око 70 људи. Командант јединице је био Харис Луковац, а његова позивна шифра преко радио везе је била „Бисер 2″.

„Бисер 1″ је био председник Изетбеговић. „Бисер 3″ је био Хота Екрем, а „Бисер 4″ је био Мишо Комарица, један од двојице Срба који су били у јединици, јер је заједно са нама био и Младен Комарица, који је носио исто назив „Бисер“, али не сећам који број. Ја сам имао ознаку јављања „Бисер…“, испричао је овај заштићени сведок.

Извор: Интермагазин.рс

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

судеx

21.10.2014 05:48

Ово мијења ток судјења.... ххахахахаха... гарант!!! Када народ резимира,погледа истинита свједоцења (али не у судницама) вец свједоцења обицних војника свих страна,свједоцења обицних људи свих страна,свједоцења искрених официра који су видјели ста се све догадјало у политицко војним круговимаа свих страна,тада це тај исти народ свих страна сконтати ста се то заиста догадјало....

ОДГОВОРИТЕ
Name

неписмени

21.10.2014 06:09

Колико си добио пара за ову лазну изјаву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле24

21.10.2014 06:27

Најлаксе је посвадјат народ и довест до тога да једни друге мрзе. У свему овоме има сигурно и истине само сто нема тог главног да за ово одговара. А људи и даље мрзе једне друге

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

21.10.2014 06:33

Интервју по изласку из затвора Момцила Крајисника са Сенадом Хадзифејзовицем , на питање Сенада Крајисник одговара парафразирам , " да , имао сам свакодневне контакте са Алијом а у Дејтону смо исли ми ( српска делегација ) са Алијином гледати фудбалски мец ... док смо ми " овце " ратовали за кога и за ста ?! За лопове и против лопова ! Нисам вјерник , али не зна се коме зелим веце зло: Изетбеговицу (Бакиру) , Лагумдзији , Додику и Цовиц Драгану !! П.С. Код босњацке популације у Тузли тренутно , вјеровали или не али то је истина , највеце постовање и популарност имају двоје Срба и један Хрват : Светлана Цениц , Мирко Саровиц и Мартин Рагуз! Босњаци осим огромног броја кандидата једноставно , цаст изузецима , нису имали за кога гласати !

ОДГОВОРИТЕ
Name

шта је

21.10.2014 06:43

Овдје написано а да се не зна , па сви знају за ово , али видјеће се тек онда кад то буде запад хтио и Бакир изгуби власт. Све док запад мисли да може користити муслимански народ у Босни за своје прљаве намјере истина ће бити скривана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимович

21.10.2014 07:09

Ово је смјешно,да не би било залосно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

21.10.2014 07:10

ово је само знак да се сви прицувамо вјерски великодостојника, сви они преко биједе утврдјују своје позиције

ОДГОВОРИТЕ
Name

холандија

21.10.2014 07:14

Ниста цудно, по Амстердаму се сеце онај херенда из сева..исто јавни тајни свједок..слицне ствари је и он радио..пс..ал најбоље је сто га бих власти не могу лоцират..мада се цесто прије могао срести..у нуланду на концертима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо за "неписмени"

21.10.2014 07:20

Име ти у потпуности пристаје!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЦ

21.10.2014 07:30

Нису они криви, не. Неко остави коментар да су посвађали народ. Како тебе неко може посвађати са твојим пријатељем, комшијом, братом...? Може ако си и ти покварен и зао. Са народом се дешава нешто најгоре. НАрод је збуњен, похлепан, покварен, лицемјеран. Народ је одступио од моралних норми и начела...зато, молим вас, пустите приче да су нас политичари посвађали. Пустите шупљу! Да, тачно је да се политичари састају, тапшу по раменима и налазе интересе, увијек било и остаће. Народ страда јер народ и гријеши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СС

21.10.2014 07:32

За неписменог и све оне који слично размишљају... Срби не плаћају ни за своје оптужене, а не да плате за муслиманске свједоке. Овај ваш свједок се заситио, зато је и одчепио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

извидјац

21.10.2014 07:36

Многе податке и доказе скрива суд БиХ и тузиластво.О злоцинима и разноразним аферама организованог криминала у којем су уплатени нęки тузиоци и судије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нпацени народ

21.10.2014 07:44

Ово је истина и ја сам то лицно дозивјела и видјела.Бог Драги ме сацувао да презивим ово зло

ОДГОВОРИТЕ
Name

Главни Град Републике СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

21.10.2014 08:43

ПОЗДРАВ. ПРАВДА ПОБЕДЈУЈЕ ,БОГ ЦУВА ПРАВЕДНИКА .АЛИЈА КАКО ЈЕ РАДИО ТАКО ЈЕ И ОТИСАО ТО ЈЕ САМО БОЗИЈА , СТИЦИ ЦЕ И ОСТАЛЕ САМО БОЗЕ ПРАВДЕ .ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ БН-у НА ИНФОРМИСАЊУ БИЦЕ ЈОС ДОКАЗА ДА СЕ СРБИ ОСЛОБОДЕ И ДА СЕ СА ЊИХ СКИНЕ ВЕЛИКА ЉАГА И КУКЊАВА ЗИВЕЛА ПОБЕДА И ЦАРСКА СЛОБОДА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Брее

21.10.2014 09:44

Наравно, док су недузни гинули, његова породица и он су били на сигурном. Херојски нема ста. Није ово ниста ново. Рат је прљава игра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

икебана

21.10.2014 10:55

Увијек је рат био "неком рат неком брат". Кога рат и поплава избаце на површину, зна се шта је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Д.

21.10.2014 12:44

Алија Изетбеговић, лош човјек, лош политичар.Недорастао времену И ситуацији у којој се нашао.Човјек без карактера,неодлучан, незналица, духовна јад и биједа,нажалост свих нас.Човјек који код нормалних људи ни по чему неће остати упамћен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

21.10.2014 13:27

Фатаморгана

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мала бијељина

21.10.2014 15:47

Народе узмите се у памет. Било како било испастамо ми као народ, није вазно које вјере. Док су њихова дјеца и фамилија били скривени нас су завадјали. Али неке нису могли знам да цете ме осудјивати због овог али ја и прије рата а и сада с ким сам била пријатељи и остала сам. И ако сам српске националности и ако сам изгубила, доста у рату. Није нама нико крив сами смо себи криви сто смо их слусали. Они сви опет скупа једу и пију, ста да радис такви су политицари. А ми гледајмо одакле је ведро. Засто се не слозе па том народу да обезбеде послове, веце плате, осигурања за дјецу, болнице, сколе, и све изграде било би боље него сто нас завадјају и краду паре народ нема ни за хљеба. А цијене и ПДВ само скацу. Нека их је срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост ртвбн

21.10.2014 16:56

Ово је стварно залаосно тко је смислио после 20 и плус година сада, ма дај а поготово телохранитељ, ко да Алија их је имао на 1000 па се не би знало до сада. Не варајте народ висе новинари зивот је кратак сватит цете кад неко оде од васих близњих. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумрак свијести..зло у њима

21.10.2014 18:43

Прорадила савјест код тјелохранитеља! Не може да спава. Убијати своје, да се изазове неки ефекат, то је дно дна. И Шта они мисле, да ће Алах то поздравити? Нека се само надају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исмет Чамдзиц Добој

21.10.2014 20:08

Док сам гледао филм "Сребреница једна прича" мислио сам да је то српска добро смисљена пропаганда. И сједнем у ауто одем и пронадјем многе Босњаке који су дали изјаве и који су уцесници у том документарном филму. Заледио сам се када су ми људи прицали ста је све Алија Изетбеговиц и врх СДА тада предлагао водецим људима у Сребреници. Цак ми је један исприцао како му је Алија рекао да ни он немозе ниста јер тако је одлуцио Цериц који је тада био један од владара из сијенке. Тако да ме ове изјаве уопсте неизненадјују и то ми је све познато, једино луд цовјек мозе јос да вјерује у невиност насих ратних политицара. А и ви срби сте исто издани на Озрену од стране васег политицког врха, па и хрвати су продали Дервенту и Посавину за Книн и Крајину . И ту је убијено на хиљаде недузних од стране сопственог политицког врха. И зато људи морате схватити да то нису никакве патриоте него обицни лудаци и мафијаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јое

21.10.2014 20:25

Уф, оно, као открило се несто ново! То знају сви па цак и врапци у Берлину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

21.10.2014 20:49

Цитајуци ове коментаре,схватих да цастан цовек остаје цастан док је зив и сиромах.

ОДГОВОРИТЕ
Name

психијатар

21.10.2014 21:09

ре_Исмет Чамдзиц Добој ти мора да си ловац или риболовац или обадвоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нормалан,...

22.10.2014 01:14

Да имају образ,као сто га никад нису ни имали,(он се само једном губи,а они знају када),муслимани из ткзв.БиХ,неби се ни јављали,па Ми смо били тада у БиХ,знамо ми и без овога ста смо дозивљавали и ста смо гледали,....знамо ми како и гдје сте се припремали,за ту несрецу,били смо комсије,играли у истим друствима,истим тимовима ,били у истим сколама,фабрикама,нисмо ми пали са Марса,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

адис

22.10.2014 11:40

јел то онај сто је проследио информацију да арбих баца српску нејач лавовима у зоо,...најлакше је мртвог човјека оптужити,на хиљаде свједока прича једно а караџић ископа овог питај бога одакле који прича нешто везе с везом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРТАНИ

22.10.2014 17:20

АКО МУ ЈЕ ОВО ЗАДЊА СИГУРНО ЦЕ БИТИ ОСЛОБОДЈЕН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славица

23.10.2014 08:17

Провела сам рат у Сарајеву-све што је овај рекао је истина и сви паметни су то знали

ОДГОВОРИТЕ