Асанж страхује да га прислушкују

Оснивач "Викиликс" Џулијан Асанж изразио је бојазан да га прислушкују у Амбасади Еквадора у Лондону, у којој борави од 2012. године, пише британски дневник "Дејли мејл".

Свијет 19.10.2014 | 13:25
Асанж страхује да га прислушкују

Адвокати оснивача "Викиликса" у саопштењу предатом крајем седмице Апелационом суду у Шведској наводе да је Асанж "највјероватније прислушкиван".

Нове Асанжове тврдње уврштене су у поднесак суду у којем његови адвокати наводе да његов боравак у затвореном простору, према европским закону, представља "ускраћивање слободе".

Између осталих разлога, адвокати истичу да он, због услова живота, не може на уобичајен начин да обавља своје професионалне обавезе.

Током 2013. године иза утичнице у канцеларији амбасадора Еквадора пронађен је прислушни уређај. Међутим, стручњаци су уређај описали као "једноставан и да, највјероватније, није припадао полицији или безбједносним службама".

Оснивач "Викиликса" се склонио у Амбасаду Еквадора у јуну 2012. године након што је суд у Лондону донио одлуку о његовом испоручењу у Шведску, гдје се суочава са оптужбама за сексуални напад.

Он је сматрао да су оптужбе Шведске увод у његово евентуално испоручење САД, које га траже због објављивања војних и дипломатских података 2010. године.

Коментари / 0

Оставите коментар