Хљеб траже у контејнеру

Да би утолили глад, бројни бх. грађани принуђени су да копају по контејнерима, упозоравају борци за заштиту интереса потрошача поводом Свјетског дана хране, који се обиљежава данас.

Босна и Херцеговина 16.10.2014 | 10:35
Хљеб траже у контејнеру

Штавише, како напомињу омбудсмани, повећао се и  број грађана који се хране у народним кухињама, што такође упућује на то да је све више сиромашних.

У свијету ће овај 16. октобар  бити пропраћен уз подизање свијести јавности о проблему глади, која не заобилази ни БиХ, гдје је, истичу наши саговорници, све више оних којима је желудац празан.

"У Приједору смо свједоци да имамо одређени број грађана који се хране са контејнера, обилазе их да пронађу 'окачен' хљеб. Имамо и оних који претражују контејнере, али и оне који се хране у јавној кухињи. Са друге стране, имамо и много оних који храну бацају", наводи Муриса Марић, дугогодишњи борац за заштиту потрошача из Приједора.

Зилха Шета, управник Народне кухиње "Стари Град" у Сарајеву, каже да на подручју овог града око 5.000 људи тражи и добија бесплатан оброк.

"Што се тиче наше кухиње, код нас се храни око 1.300 људи, сваки дан долазе. И када радимо поређење са ранијим годинама, број се повећава сваки пут, упркос томе што су повећани критеријуми за добијање бесплатних оброка. Међу њима је највише младих људи", каже Шета.

Из Институције омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ наводе да је пад животног стандарда,  узрокован економском кризом, незапосленошћу и катастрофалним поплавама,  повећао  број грађана који се хране у народним кухињама у свим већим градовима,  а ријеч је о становницима који на други начин не би били у стању да одржавају голи живот. 

Подсјећају омбудсмани да стопа генералног сиромаштва у БиХ износи 20 одсто, али је, истичу, зато много већа стопа грађана који се налазе на линији сиромаштва, и износи око 60 одсто.

"Наведени број сиромашних, њих 20 одсто, оскудијева у свим кључним аспектима стандарда", подвлачи Медиха Бакаловић, помоћник омбудсмана за заштиту потрошача у БиХ.

Утврђено је, додаје она, да су испод линије сиромаштва најрањивије категорије становништва дјеца, стари и изнемогли, необразоване особе, класични социјални случајеви, те рурално становништво.

"Још једна категорија становништва која је социјално угрожена с више аспеката јесу млади незапослени. Куриозитет на нашим просторима јесу незапослени млади с факултетском дипломом, и то је први пут у историји масовнијег образовања, од 1945. године, да су школоване особе сиромашне", упозорава Бакаловићева.

Скоро 842 милиона људи широм свијета данас је хронично неухрањено. Ове године се Свјетски дан хране обиљежава под слоганом "Брини о земљи, нахрани свијет.

Акценат се, поводом овогодишњег Свјетског дана хране,  ставља на значајну улогу породичне пољопривреде у искорјењивању глади и сиромаштва, обезбјеђивању хране, на побољшање животног стандарда, управљање природним ресурсима, на заштиту животне средине и постизање одрживог развоја, посебно у руралним подручјима.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мира Китић

16.10.2014 08:40

А шта на ово вели Милорад Додик?Зар његова и његове странке није дужност била да народ живи достојно?Њихова брига и преокупација је била усе,насе и подасе.Пљачка,задуживање,распродаја,криминал.......Додика и његових кумашина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

американац

16.10.2014 08:42

Не разумијем засто су на изборима бирали онда исте странке???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

16.10.2014 08:45

Да ли ону децицу сто просе на семафорима треба неко ударити да би Управа града у Бијељини несто урадила по том питању?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђода

16.10.2014 08:53

С обзиром да је овај наивни народ поново продужио власт Додику и његовој екипи,у наредним годинама очекује нас повећа гужва испред контејнера.Сами себе смо гурнули у провалију!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

16.10.2014 12:07

Прекјуче, предвече,од мене је једна пунољетна женска особа средњих година, на улици затражила пола марке. Љут, рекао сам јој да тражи од додика. И само прошао. Знао сам им дати и по 5 КМ. Нећу им више дати ни пфенинга па колико год то и мени самом било неугодно.

ОДГОВОРИТЕ