Туча полиције и десничара у Кијеву!

Најмање 15 кијевских полицајаца повређено је у сукобима са ултрадесничарима испред зграде украјинског парламента, саопштиле су власти и навеле да је приведено 50 демонстраната.

Свијет 14.10.2014 | 18:58
Туча полиције и десничара у Кијеву!

Саветник украјинског министра унутрашњих послова Антон Герашченко изјавио је да полиција наставља да приводи "оне који крше јавни ред" испред Врховне раде, пренео је Итар-Тас с. Према кијевској полицији, у протестима је учествовало око 8.000 људи.

Полиција је била распоредила додатне снаге око парламента пошто је група ултрадесничарских демонстраната бацила димне и шок бомбе на обезбеђење у знак протеста због тога што посланици нису усвојили закон којим би се Украјинска побуњеничка армија (УПА) признала као снаге које су се бориле за независност Украјине у Другом светском рату.

Према том закону, украјински националисти, који су се борили против совјетских снага током Другог светског рата били би третирани као ратни ветерани, навела је руска телевизија "Раша тудеј".

Председник скупштине Александар Турчинов је, кршећи процедуру, седам пута ставио закон на гласање, али ни у једном покушају није обезбеђена потребна већина од 226 гласова за усвајање закона.

Убрзо пошто су украјински посланици гласали против тог закона, група маскираних демонстраната са заставама радикалне националистичке партије Свобода почела је да засипа зграду и обезбеђење скупштине каменицама, а потом и димним и шок бомбама.

На згради су поломљени прозори чак на другом спрату, а седница парламента је прекинута.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Шабан

14.10.2014 17:05

Украјина мора сама ријешити свој проблем.

ОДГОВОРИТЕ