Висок степен обучености војске

Припадници Војске Србије данас су на простору испред Палате Србија успешно извели генералну пробу за војну параду, заказану за 16. октобар, а током које су демонстрирали висок степен обучености.

Србија 14.10.2014 | 18:30
Висок степен обучености војске

На простору између Палате Србија и Дунава више од 4.500 припадника Војске Србије са различитим средствима наоружања и војне опреме - авионима, тенковима, бродовима, речне флотиле... показало је да су потпуно спремни да увеличају обележавање Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.

Генералној проби присуствовали су министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, најодговорније старешине Војске Србије и градоначелник Београда Синиша Мали.

Завршна увежбавања припадника Војске Србије пратио је и велики број грађана, који су аплаузима посебно поздрављали вештине српских војних пилота, али и пилота руске авио-групе "Стрижи".

Гашић је, на завршетку свечаног дефилеа честитао припадницима војске на ономе што су показали на генералној проби израивши уверење да ће тако бити и 16. октобра на војној паради.

"Желим Вам да се сутра одморите а да у четвртак покажемо целом свету и целој Србији ко је и каква Војска Србије", рекао је Гашић у кратком обраћању војницима по завршетку генералне пробе.

Војна парада поводом седам деценија од ослобођења Београда у Другом светском рату биће одржана 16. октобра код Палате Србије и на Дунаву уз учешће око 4.500 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Учествоваће и позната руска летачке групе "Стрижи" док ће 30 падобранаца Војске Србије, у ширем рејону споменика "Вечна ватра" између Булевара Николе Тесле и Дунава извести падобрански десант.

Параду организују Министарство одбране и Војска Србије на основу одлуке председника Републике а командант је, по наређењу министра одбране начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

На војној паради која се први пут организује од 1985. године, биће ангажовано више од 300 различитих покретних средстава наоружања и војне опреме.

Портапрол Министарстав одбране и Војске Србије Јован Кривокапиће је рекао новинарима да одржавање војне параде представља велику част за то министарство и Војску Србије али и целу државу.

"Све јединице војске су у потпуности спремне за 16. октобар и свим грађанима који дођу ћемо приказати да је Војска Србије у потпуности спремна да одговри на све три мисје - одбрану земље, учешће у мировним мисијама и помоћ цивилима услед природних непогода", рекао је он .

Уз моторна и борбена возила, тенкови, различито артиљеријско оружје и оружје за подршку Копненој војсци, биће приказани и противоклопна средства, средства специјалне намене за електронска извиђања, авиони, хеликоптери...

Војна парада ће почети почасном артиљеријском паљбом док ће у централном делу бити приказан дефиле јединица Војске Србије.




Коментари / 0

Оставите коментар