Нове жртве џихадиста Исламске државе

Екстремисти Исламске државе (ИС) јавно су погубили сниматеља локалне ирачке телевизије, његовог брата и још два цивила у једном селу код града Тикрита, саопштили су рођаци убијених.

Свијет 11.10.2014 | 10:21
Нове жртве џихадиста Исламске државе

АФП наводи да су џихадисти убили Рад ал Азавија (37) сниматеља телевизије Салахедин из Тикрита удаљеног око 140 километара северно од Багдада и још три жртве у селу Самра, источно од града.

Репортери без граница (РСФ) саопштили су раније да су "оца троје деце" припадници ИС заробили 7. септембра, пошто су дошли у његову кућу и одвели га заједно са његовим братом.
"Он није учинио ништа погрешно - његов једини злочин био је што је био сниматељ и само је радио свој посао. Мора да су га неки људи из села оптужили да је радио за владу и предали га џихадистима", навео је један од рођака и додао да је убијени Азавија "увек имао камеру са собом".

Прошлог месеца РСФ је упозорио да припадници ИС прете да ће погубити Азавија, јер је, наводно, одбио да ради за њих.

Припаданици ИС погубили су раније јуче још деветоро људи у два града на северу земље, оптуживши их за везе са антиџихадистицким сунитским организацијама, саопстили су ирачки безбедносни извори и сведоци.

У граду Аз Заб, око 90 километара западно од Киркука, јавно је погубљено шесторо људи, пошто су оптужени за повезаност са сунитским групама које организују побуну против припадника ИС у региону Хавија.

Тројица мушкараца, отета пре неколико дана, погубљена су одсецањем глава, у месту Баиџи. Они су бивши чланови организације Сахва, коју су САД основале 2007. у борби против Ал Каиде.

Исламисти напредују на терену код Кобанија

Припадници Исламске државе (ИС) настављају да напредују на терену код сиријског града Кобанија, извештавају западни медији, наводећи да су исламисти заузели штаб курдске милиције која учествује у одбрани тог града на граници са Турском. У извештајима се наводи да је ИС заузела скоро половину опкољеног града, упркос нападима из ваздуха авиона коалиције коју предводе САД.

Курдске снаге, истиче Би-Би-Си, упутиле су хитан апел за још оружја и муниције, како би спречили напредовање исламиста.

Активиста из Кобанија Мустафа Ебди рекао је да екстремисти користе цивилна возила са курдским заставама како би избегли паљбу коалиционе авијације, пренео је Франс прес. Називајући Кобани "симболом отпора ИС у Сирији", Ебди је казао да је висока вероватноћа да ће тај град пасти.

Ситуација је компликована блиским везама курдских бранилаца Кобанија и забрањене Радничке партије Курдистана у Турској, која је спроводила вишедеценијску борбу за самоуправу на југоистоку те земље, наводи француска агенција, додајући да Анкара веома оклева да омогући да се преко границе допрема оружје или курдски борци.

Специјални изасланик УН за Сирију Стафан де Мистура упозорио је да је приближно 12.000 цивила још у граду или у његовој близини, укључујући 700 углавном старијих у центру, и да ће их ИС "вероватно масакрирати" ако Кобани падне. Према његовим речима, град је "буквално опкољен", изузев уског улаза и излаза из града ка граници.

ЕУ позива на већу сарадњу у борби против ИС

Европска унија позвала је на већу међународну сарадњу у борби против групе Исламска држава након што су џихадисти заузели главни штаб курдских бораца који бране град Кобане на сиријско-турској граници.
"Дубоко смо забринути због безбедносне и хуманитарне ситуације у Кобанеу и остатку сиријско-курдског самопрокламованог аутономног региона након три седмице жестоких борби", наводи се у саопштењу из канцеларије шефице ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон, преноси АФП.

"Народ Кобанеа је демонстрирао међународној заједници своју решеност да искористи сва средства како би заштитио основна права и вредности и одупро се нападима", пише у саопштењу.

У саопштењу се позивају ЕУ, Турска и остали регионални и међународни партнери да "више сарађују како би изоловали и сузбили претњу коју представља ИСИЛ".

Коментари / 0

Оставите коментар