Рударство и енергетика биљеже тешке губитке

Велике мајске поплаве су имале разарајући учинак на инфраструктуру у БиХ и Србији и проузроковале су тешке економске губитке од којих се обје земље још нису опоравиле, стоји у најновијем економском извјештају Европске комисије за земље потенцијалне чланице.

Босна и Херцеговина 11.10.2014 | 08:32
Рударство и енергетика биљеже тешке губитке

"Србија и БиХ су након поплава претрпјеле недостатак прихода, што се рефлектовало на комплетну економску ситуацију. Тешки губици забиљежени су у рударству и сектору енергетике", наводи се у извјештају. 

То је, како истичу, поспјешило раст дефицита јер је дошло до смањења извоза, највећим дијелом због смањеног извоза електричне енергије.

Осим ових проблема, Европска комисија је констатовала да БиХ и Црну Гору посебно мучи дефлација, која је почела у августу 2013. и наставила се кроз цијели наредни период.

Истакли су да је у августу дефлација износила 0,6 одсто, а да је у протеклом 12-мјесечном периоду досегла чак 1,2 одсто.

"Ово је забиљежено добрим дијелом због тога што је дошло до сталног и константног пада цијена животних намирница и одјевних производа. Истовремено, расле су цијене алкохолних пића и дувана", наводи се у извјештају Европске комисије.

Што се тиче кредитног стања, истакли су да су БиХ, Македонија и Косово кроз цијели јули и август имали позитиван кредитни раст.

Подсјетили су да је на донаторској конференцији у Бриселу за БиХ мобилизовано 809 милиона евра средстава. Занимљиво је да Европска комисија уопште не спомиње евентуалне злоупотребе донаторских средстава, иако су неке стране дипломате у БиХ критиковале власт за злоупотребе.

Нагласили су да је септембарска транша средстава Међународног монетарног фонда (ММФ) из стендбај аранжмана од септембра 2012. године одложена због неиспуњавања обавеза у смањењу јавне потрошње, односно доношење мјера које нису у вези са мајским поплавама.

Подсјетили су на позитивне економске трендове прије мајских поплава и раст индустријске производње од 1,2 одсто поређено с истим периодом 2013. године.

"Индикатори за период од априла до јуна су почели показивати пад економске активности од 3,2 одсто у цијелој земљи у односу на исти период лани. Падом од пет одсто настављен је негативни тренд у августу након мањег опоравка у јулу", истакнуто је у извјештају.

Нагласили су да су посебно страдали рударски сектор и каменопрерађивачи, док је највећи пад исказан у услужном сектору који је износио чак 8,6 одсто.

На позитивној страни, како су истакли, видљив је пораст прерађивачког сектора од 5,2 одсто у истом периоду.
Пад потражње у периоду јули - август је заустављен па је, нагласили су, дошло до повећања широке потрошње за два одсто када се пореди с истим периодом у 2013. години.

Повећање дефицита, забиљежено у првом кварталу, настављено је и у наредном периоду. Од априла до јула дефицит је нарастао на 246 милиона евра, или за 40,5 одсто.

"У односу на бруто домаћи производ дефицит се погоршао и износи 6,9 одсто у задњем дијелу јуна, са 5,5 одсто у јулу 2013. године", нагласили су у извјештају.

Истовремено, навели су, дошло је до повећања увоза за 4,8 одсто у поређењу са прошлом годином, чиме се трговински дефицит повећао за 13 одсто у другом кварталу.

Зоран Павловић, економски стручњак из Бањалуке, коментаришући овај најновији извјештај сматра да је лошим економским параметрима кумовала и неуобичајено дугачка предизборна кампања.

"Политичке активности учиниле су да се нико од пословних људи није заинтересовао да нешто покуша да инвестира. Штавише, појавила су се озбиљна повлачења компанија из БиХ", истакао је он.

Једини добар параметар о побољшању кредитног рејтинга БиХ представља лошу вијест за Павловића.

"Макар би кредитори повукли ручну у давању кредита БиХ па би се онда домаћа политичка олигархија морала више посветити резању трошкова, а не новим задуживањима", оцијенио је он.

Према његовом мишљењу, ко год побиједи на изборима мораће се посветити економији, а он оцјењује да су мали изгледи да ће доћи до смањења трошкова администрације.

Извор: Независне новине

 

Коментари / 0

Оставите коментар