Ебола већи изазов од АИДС-а

Ебола је највећи здравствени изазов за свет од појаве сиде пре око 30 година, кажу стручњаци. Међутим, и поред првог случаја заразе на европском тлу, оцењују да није много вероватно да дође до епидемије као у афричким земљама и поручују да Европа не треба да се плаши, него да помогне Африци.

Свијет 10.10.2014 | 09:30
Ебола већи изазов од АИДС-а

Прва жртва заразе еболом на европском тлу је - један пас. Упркос протестима бораца за права животиња, јер није доказано да вирус прелази са пса на човека, због страха од ширења болести успаван је Екскалибур, пас шпанске болничарке Тересе Ромеро Рамос, прве особе заражене ван афричког континента.

Много је већи проблем, међутим, то што болница није одмах реаговала на болничаркине жалбе да има високу температуру и осип још 27. септембра.

"На мој први позив само су направили белешку, ништа нису предузели. Тек када сам се после неколико дана осећала јако лоше, дошла су амбулантна кола да ме пренесу у болницу", каже Тереза Ромеро Рамос.

Повећан је број особа из њеног окружења које су под лекарским надзором, али нико од њих нема симптоме еболе. Период инкубације, међутим, траје 21 дан. Болничаркино стање се данас погоршало, али управа болнице, по њеној жељи, не саопштава детаље.

Шпанско друштво за то време дебатује како је могуће да се заразила уз мере предострожности. Показује се да најмања грешка може бити фатална.

"Она је негирала било какву неправилност. Али сада је признала да је направила грешку скидајући заштитно одело. Рукавицом је дотакла лице и то може бити узрок заразе", наводи начелник здравствене управе Мадрида Хавијер Родригез.

Лидери три афричке земље, најтеже погођене еболом, потражили су помоћ првих људи Уједињених нација, Међународног монетарног фонда и Светске банке да би се носили са, како кажу стручњаци, највећим здравственим изазовом од појаве сиде.

"Једина слична ствар коју сам видео током своје каријере била је сида и ми сада морамо да радимо на томе да ебола не буде нова сида. Ми можемо то да урадимо, али најважније је брзо реаговати. Ебола може да се контролише. И могла је да буде спречена", истиче Томас Фриден Центар за контролу болести САД.

Светска здравствена организација саопштава да је регистровано 3.865 смртних случајева од еболе, али се претпоставља да је њихов број много већи.

У болници у Скопљу преминуо је Британац (58) за кога с сумњало да има еболу. Ипак. македонске власти су саопштиле да није реч о еболи већ о другом вирусу а узорци су послати на анализу у Немачку.

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар