Кукан: БиХ евидентно заостаје за регионом

Словачки посланик Европског парламента Едуард Кукан изјавио је данас у Бриселу да је извјештај о напретку, који је представио комесар за проширење Штефан Филе, показао да БиХ евидентно заостаје за земљама региона западног Балкана али и да је Европа настојала да помогне различитим инструментима.

Босна и Херцеговина 08.10.2014 | 16:03
Кукан: БиХ евидентно заостаје за регионом

"Искрено се надам се да ће се у наредном периоду концентрисати на права питања која се односе на интергације", додао је Кукан.

Кукан, који је будући руководилац делегације за односе са Србијом, рекао је да је извјештај о напретку Европске комисије, међутим, позитиван за Србију и Албанију, наглашавајући да сада преостаје да се покаже да су те земље способне да одрже позитиван развој ситуације и наставе реформе.

"Црна Гора има проблем и сада мора показати да је озбиљна са реформама, за Македонију је фрустрирајуће да има тако дуго кандидатски статус и мора показати више воље за политички дијалог", рекао је Кукан.

Он је напоменуо да је данашње представљање извјештаја о напретку земаља западног Балкана и Турске посљедње које комесар за проширење Штефан Филе подноси у том капацитету пред Европским парламентом."Тренутно се ради на формирању новог сазива Европске комисије и надам се да ће нови сазив, којим ће руководити Жан Клод Јункер, ступитни на дужност од 1. новембра", рекао је Кукан.Словачки посланик је изразио наду да ће нови људи донијети неопходну нову енергију, без обзира што на западном Балкану постоји "мало разочарење што нови сазив Европске комисије нема комесара за проширење".

Кукан је додао да је нови комесар за политику сусједства Јоханес Хан из Аустрије, који је задужен за питања проширења, веома привржен свом задатку.

Он је напоменуо да су нови људи и у делегацијама Европског парламента које су задужене за односе са земљама западног Балкана, што би, такође, требало да изњедри нешто ново и позитивно.Будући руководилац делегације Европског парламента за односе са Србијом истакао је да је Филе у извјештају, као општи проблем у земљама западног Балкана аспирантима за чланство у ЕУ, навео питање слободе медија.

Кукан је указао и на проблем недостатка политичког дијалога у вези са европским путем, напомињући, да би управо у пружању подршке у том сегменту европски парламентарци могли бити активнији.Словачки парламентарац је напоменуо да мора престати тенденција појединих земаља чланица да неке проблеме у билатералним односима са неким од земаља аспиранта покушају истаћи у први план током преговора.

Холандски посланик у Европском парламенту Мариетје Шаке сматра да је слобода говора и медија изразито битна, те је изразила жаљење што према Филеовим извјештајима ствари на западном Балкану о том питању иду у погршеном правцу.

"Помињањем тог проблема у извјештају је скретање пажње и новинарима мора бити омогућено да слободно раде свој посао. И код нас има проблема, иако су стандарди виши у нашим земљама, него код земаља аспираната за чланство у ЕУ", рекла Шаке.Она је потврдила и да у ЕУ постоји замор проширењем, али и свеопшти замор Европом, те да је много људи који нису оптимисти промјенама које се дешавају у протеклим годинама.

"Сматрам, међутим, да је грешка што смо се неко вријеме, због економске кризе, окренули сами себи. Није добар приступ рећи одмах да у наредних пет година неће бити проширења, јер то омогућује неким људима да имају изговор наредних пет година да не раде ништа", истакла је Шаке.Она је напоменула да је неохнодно у први план зато истицати користи проширења и све оно шта оно доноси Европи али и новој земљи чланици.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

08.10.2014 14:31

Треба нам једна функционална БиХ, не ово са кантонима, ентитетима, Дистрикт.... мање политицара, мањи дуг и висе пара за нас :)

ОДГОВОРИТЕ