Електропренос БиХ тражи ом кафу и туњевину еву

"Електропренос БиХ" расписао је тендер за набавку намирница и напитака, али очигледно фаворизује одређене робне марке, што је у супротности са Законом о јавним набавкама БиХ.

Босна и Херцеговина 07.10.2014 | 15:53
Електропренос БиХ тражи ом кафу и туњевину еву

У јавном позиву су, између осталог, тражене хреновке "јухор" и "цекин", туњевина "ева" и "АА перла", а паштете "аргета", "карнекс" и "Гавриловић". У тендеру пише да уље мора да буде "звијезда" и "дијамант", брашно "клас" и "сента", а кафа "ом" и "голд". За сир је наглашено да мора бити "АБЦ", док за млијеко и тврде сиреве није строго прецизиран произвођач.Јавним позивом "Електропренос" тражи "Витаминкин" ајвар, цвеклу, паприку, краставац и сокове, замрзнуте "Фрикомове" пите са вишњама и јабукама, те воде "Књаз Милош" и "власинска".

Осим "Витаминкиних" сокова, запослени у "Електропреносу" конзумираће и "фанту", "кока-колу" и "швепс". Занимљиво је да се, поред шећера, набавком траже  пудинг и сода бикарбона.У тендеру се наводи да предмет јавне набавке треба да буду намирнице и напици у складу са наведеном спецификацијом и да добављачима није дозвољено да достављају алтернативне понуде.

У овој компанији траже укупно 92 врсте намирница и пића међу којима су различите врсте меса - јунеће, телеће, свињско и пилеће, али и бањалучки ћевапи, свјежа пастрмка, сушена свињска сланина и дуготрајне кобасице. Намирнице и напици треба сукцесивно да се испоручују, а најдуже 12 мјесеци од дана ступања на снагу уговора. Појединачна испорука је једном седмично и то најкасније три дана од писаног захтјева наручиоца.

Члан Предсједништва Удружења грађана за борбу против корупције у јавним набавкама "Тендер" Рајко Кецман рекао је да се у тендеру не смије писати робна марка производа који се набавља и да је то супротно Закону о јавним набавкама.- Робна марка смије бити истакнута само како би понуђач знао отприлике који ниво квалитета се тражи и у том случају се ставља робна марка и ријечи "или еквивалент". Мора се омогућити да сви понуђачи могу да учествују на тендеру и нуде различите производе - истакао је Кецман и додао да се тендер поништава ако је наведена само робна марка без одреднице "или еквивалент".

Директор "Електропреноса БиХ" Матан Жарић рекао је да постоји усвојени план инвестиција и да се припремају тендери по том плану. Додао је да је тендер за набавку напитака и намирница један од "ситнијих" и да се то набавља за потребе мензи у оперативним подручјима "Електропреноса".- То је за потребе исхране радника, њима не иде топли оброк, већ имају храну - казао је Жарић.

Говорећи о фаворизовању робних марки, Жарић је рекао да сваки добављач може доставити примједбе на тендер.- У принципу се не смије фаворизовати ништа и било какав недостатак у тендеру се путем жалбеног поступка отклања. Ако је наша комисија направила грешку, ми то исправљамо, иначе пада тендер - казао је Жарић.Поред овог, расписан је и тендер за избор ревизорске куће која ће обавити ревизију пословања компаније, система беспрекидног напајања и различитих уређаја и прибора.

Жарић каже да је донесена одлука да буде припремљено 17 тендера чија је вриједност око 35 милиона марака.- Објављени тендери су само један дио, а до краја мјесеца би требало да буде још један пакет тендера. Ради се о осам нових трафо-станица, информационом систему и реконструкцији и изградњи одређених далековода - рекао је Жарић.Нагласио је да се иде на јавну објаву по систему "кључ у руке".- Тако ће домаће фирме радити све послове, од пројектовања до изградње, а моћи ће правити конзорцијуме са испоручиоцима опреме - рекао је Жарић.

"Електропренос" је расписао и тендер за набавку материјала и извођење грађевинских и занатских радова на реконструкцији и надоградњи пословног објекта по систему "кључ у руке". Тражи се и привремени смјештај док трају радови на згради "Електропреноса" у Бањалуци.

Извор: Глас Српске

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

блука

07.10.2014 15:24

ЈОС ДА ИХ ПОСЛУЗИ ДОДИК ЛАГУНДЗИЈА И ЦОВИЦ ФУЈ СТОКА КОРУМПИРАНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

08.10.2014 02:30

Говњива мотка и све то потјерати куци!

ОДГОВОРИТЕ