Папа укинуо латински

Папа Фрања је одлучио да латински више не буде службени језик приликом светског окупљања бискупа у Ватикану.

Свијет 07.10.2014 | 07:48
Папа укинуо латински

Та одлука, донета је на почетку првог радног дана двонедељног синода, на којем учествује више од 200 бискупа из читавог света, представља потез раскида са прошлошћу, навела је агенција Ројтерс.

Како је саопштено, службени језик синода биће италијански.

У прошлости на таквим састанцима латински је био званичан језик који се појављивао на документима, а и неки од учесника су говорили на том језику.

Папа Бенедикт је пре две године оформио одељење за промоцију учења и употребе латинском језика у римокатоличкој цркви и шире.

Када је 11. фебруара 2013. године објавио да се повлачи, папа Бенедикт је саопштење прочитао на латинском. Само један од новинара који је то слушао у новинарској соби Ватикана разумео је о чему се ради, навела је британска агенција.

Скуп бискупа трајаће две седмице, а на њему ће се расправљати о темама као што су породица, брак и развод.

На скупу ће бити преиспитано католичко учење о породици, што би могло да доведе до промене става цркве према браку, заједничком животу и разводу.

Папа се уочи почетка скупа обратио десетинама хиљада верника окупљених на Тргу Светог Петра у Риму и позвао учеснике синода да "ослушну ритам нашег времена" и модерног живота.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

08.10.2014 05:12

Папа ако имаш здравствено осигурање користи га богати и не појављивај се ни по живу главу

ОДГОВОРИТЕ