Објавити снимке из Гвантанама

Амерички федерални судија наредила је да се јавно прикаже 28 видео снимака затвореника Абу Ваела Дијаба који је штрајковао глађу у затвору Гвантанамо, а на којима је забележено да је силом изведен из ћелије и приморан да узима храну.

Свијет 04.10.2014 | 20:31
Објавити снимке из Гвантанама

Адвокат Дијаба рекао је да је однос према њему био увредљив и да је било злоупотреба.

Бројни амерички медији, подсетио је АП, тражили су 20. јуна од суда да им буду предати видео записи који су носили ознаку да су тајни.

Судија Гледис Кеслер удовољила је јуче захтеву медија, мада је рекла да ће снимци и даље остати недоступни јер претходно треба да се затамне лица свих, изузев затвореника.

"Заштита идентитета особља затвора је законита", навела је у петак Кеслер.

"Адекватна заштита идентитета може бити урадјена одговарајућим аудио и визуелним интервенцијама".

Америчка влада, подсетио је АП, има право жалбе на јучерасњу пресуду Кеслер.
Адвокат Дијаба, Џон Ајсенберг рекао је "ми смо захвални на одлуци суда, која ће омогућити Американцима да својим очима виде какве су злоупотребе чињене над мирним затвореником који је штрајковао глађу".

"Када истина изађе на видело, верујемо да ће таква грозна пракса престати", рекао је он.

Дијабу је на пролеће речено да ће бити пребачен у Уругвај, заједно са још пет затвореника из Гвантанама. Што је време више одмицало а са пребацивањем се одлагало, његови односи са особљем су погоршани и неки пут бивали бурни.

Особље у Гвантанаму годинама се суочава са оптужбама за бруталност и насиље над затвореницима, а случај Сиријца је последњи у низу.

Дијаб је Сиријац који се налази у америчком затвору Гвантанамо на Куби од августа 2002. године под сумњом да је терориста.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дм

04.10.2014 22:15

Ако Су терористи засто их не изведу пред суд

ОДГОВОРИТЕ