Пронашли начин да зауставе тумор!

Научници су открили механизам којим је могуће зауставити развој медулобластома, најчешћег можданог тумора код деце.

Свијет 04.10.2014 | 08:05
Пронашли начин да зауставе тумор!

Тим који је предводио др Фредерик Шарон из Института за клиничка испитивања Монтреала (ИРЦМ) открио је да протеин соник хеџхог, назван по јунаку видео-игрица, изазива разарање ДНК и подстиче развој рака. Ако њега зауставе, могу зауставити и развој тумора.

Овај протеин члан је породице протеина који ћелијама дају информације потребне да се ембрион правилно развија. Има и важну улогу у генези тумора, процесу који трансформише нормалне ћелије у ћелије рака.

- Наш тим испитивао је протеин назван боц, рецептор на површини ћелије који детектује соник. Већ раније смо открили да боц утиче на развој малог мозга, па смо решили да то даље испитамо - рекао је Лукас Тамајо-Орего, коаутор студије.

Др Шарон каже да су тада открили да је постојање протеина боц нужно да би соник покренуо разарање ДНК.

- У ствари, боц изазива ДНК мутације у ћелијама тумора, што даље доводи до стварања развијеног медулобластома - објашњава он.

Медулобластом је најчешћи узрок смрти деце који је повезан с канцером. Тренутно га је могуће лечити операцијом, радијацијом и хемотерапијом. Иако већина деце преживи ове третмане, све методе изазивају велику штету у мозгу деце.

- Наши резултати показују да је могуће развити нову терапију која ће зауставити развој медулобластома и смањити све лоше ефекте постојећих терапија - каже др Шарон.

Клинички тестови

Група америчких научника у августу је саопштила да је открила начин да помоћу антидепресива заустави развој медулобластома код деце. Они су тестове извели на мишевима, који су се показали као успешни, а клиничка испитивања на људима тек би требало да почну.

Чињенице

- малигни мождани тумор

- развија се углавном на задњем и доњем делу великог мозга, као и у малом мозгу

- ово су веома агресивни тумори, који се брзо развијају

- 40 одсто оболелих умре

 

Коментари / 0

Оставите коментар