Са Косовом настао закон џунгле

Шпанија је дубоко уверена да подршка САД у других земаља једнострано проглашеној независности Косова представља огромну грешку, рекао је отправник послова амбасаде Шпаније у Београду Ињиго Рамирез де Аро Валдес, истичући да каталонски сепаратизам нема подршку и да је неће ни имати.

Свијет 02.10.2014 | 09:11
Са Косовом настао закон џунгле

Рамирез де Аро рекао је и да сепаратизам Каталоније нема међународну подршку, јер "признање унилатералних декларација изазива глобални хаос и мапу света претвара у бесмислену ратну шару".

На питање да ли Србија практично треба да призна једнострано проглашену творевину да би напредовала у евроинтеграцијама, Рамирез де Аро је одговорио да је Шпанија против тога да унилатерална декларација може да се подржи или прихвати, и то због принципа који се мора поштовати свуда.

"Унилатералном декларацијом се нигде не могу мењати границе. Ако се допусти да се то једном уради, настаје закон џунгле. Са Косовом смо већ ушли у ту владавину закона џунгле", рекао је Рамирез де Аро.Он је истакао да Шпанија негодује због тога што исте оне земље које прихватају и подржавају независност Косова не прихватају друге унилатералне прокламације независности, што делује као хипокризија, контрадикција.

"Следи и логично питање: ако сте прихватили да се разбије Србија, и покушавате да створите независно Косово, зашто онда не прихватите да се та непостојећа самопрокламована творевина подели?", пита се Рамирез де Аро Валдес.Као једну од битних разлика између сепаратизна на Косову и у Каталонији, он оцењује да, како каже, огромна контрадикција што су САД и друге земље признале Косово вероватно произилази из претходних година и чињенице да су Срби "у том филму били проглашени за лоше момке које је требало казнити".

Нагласивши да је сигуран да каталонски сепаратизам нема нити ће имати подршку, Рамирез де Аро каже за Политику и да би међународна подршка у овом случају створила општу нестабилност."Каталонија ужива аутономију, слободу и демократију. Када говоримо о набујалом сепаратизму, треба знати да се он састоји само из националистичких симбола и грађења емоција на популистичкој реторици која је у суштини крајње реакционарна", закључио је Рамирез де Аро Валдес.

Он је додао и да је последњих година каталонски национализам нарастао највише због економске кризе, али да се не може дозволити да популистички ентузијазам диригује демократијом, већ да њоме управљају норме и закони, а не улица.

Коментари / 0

Оставите коментар