За грант средства пријављено 460 предузећа у БиХ

За додјелу грант средстава из Програма ЕУ за опоравак од поплава пријавило се 460 малих и средњих предузећа која, уз помоћ Уније, желе поново да успоставе радне капацитете који су страдали у мајским поплавама.

Босна и Херцеговина 30.09.2014 | 13:11
За грант средства пријављено 460 предузећа у БиХ

Овај вид финансијске подршке малим и средњим предузећима дио је од укупно 42 милиона евра вриједног Програма којим ЕУ помаже грађанима у БиХ у превладавању посљедица катастрофалних поплава, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.Локална економија један је од сектора најтеже погођених поплавама, што је резултирало губитком многих радних мјеста - усљед губитака у опреми или инвентару предузећа нису у стању да задрже раднике.

Циљ подршке ЕУ јесте помоћ угроженом пословном сектору да очува и створи 2.000 радних мјеста."Надамо се да ће подршка ЕУ малим и средњим предузећима подстаћи економски опоравак локалних заједница. Како би обезбиједили да се радна мјеста очувају и створе нова, ЕУ ће инвестирати у здрава предузећа, грант средства ће бити додијељена само предузећима која немају пореских дуговања и која су пословала без губитака прије поплава", рекао је портпарол Делегације ЕУ у БиХ Енди Мекгафи.

До истека рока пријавила су се предузећа која се баве производном и услужном дјелатношћу из 24 општине које су најтеже страдале у поплавама.Појединачни износ средстава који ће се додијељивати износи од 10.000 КМ до 150.000 КМ по правном лицу, док ће захтјеви који премашују максимални износ бити посебно разматрани.Програм менаџер УНДП-а Едис Арифагић навео је да ће у процес одабира бити укључени представници релевантних ентитетских институција, те локалних и регионалних агенција за развој. "Циљ нам је да финализирамо процес одабира и објавимо резултате до 15. октобра", рекао је он.

У фокусу наредне активности у оквиру компоненте Програма намијењене за подршку обезбјеђењу средстава за живот, биће пољопривредна газдинства која ће имати могућност да аплицирају за средства потребна за замјену пољопривредне опреме уништене у поплавама и/или сјемена за сјетву.Програм ЕУ за опоравак од поплава покренут је да би се омогућила нормализација животних услова у локалним заједницама и обезбиједило да помоћ стигне до најугроженијих након мајских поплава.

Средства се користе за обнављање јавних услуга и инфраструктуре, реконструкцију стамбених објеката за најугроженије, те социо-економски опоравак локалних заједница.Вриједност Програма је 43,52 милиона евра, од којих ЕУ обезбјеђује 42,24 милиона евра. Програм реализују УНДП, УНИЦЕФ и Међународна организација за миграције /ИОМ/.

Коментари / 0

Оставите коментар