Лијекови прескупи, агенције ћуте

Агенција за лекове и медицинска средства Босне и Херцеговине технички је све одрадила како би заживела имплементација измена Правилника о ценама, чијом би применом појефтинили они лекови који су у БиХ доста скупљи него у региону, али Савет министара још није разматрао тај документ, нити се зна када ће он бити усвојен.

Босна и Херцеговина 29.09.2014 | 13:31
Лијекови прескупи, агенције ћуте

Како је потврђено у Савету министара БиХ, наредна седница је кроз два дана, али тај Правилник, чије би усвајање "оберучке" прихватили пацијенти који плаћају "папрено" скупе лекове, није предложен за дневни ред.Агонија у којој се налазе пацијенти траје годинама, а  још почетком 2013. у ценовницима у више од 20 апотека у БиХ, као и у Црној Гори, Србији, Хрватској и Словенији, цене таблета "Бyол", "Плавиx", "Небилет" и "Црестор" су у већини случајева највише управо у домаћим апотекарским установама.

Неки од наведених медикамената су у апотекама БиХ и до три пута скупљи него у региону, а како ствари стоје у догледно време се то неће променити.У Агенцији за лекове и медицинска средства БиХ кажу да су учинили све како би имплементација Правилника о ценама што пре омогућила регулисање ове области у БиХ, односно да су одрадили измене техничке природе.

Правилником се дефинише да ће велепродајне цене бити рачунате на основу цена истих лекова у Србији, Хрватској и Словенији или, пак, Аустрији и Италији уколико неки лек који се продаје у БиХ није присутан на тржишту у земљама региона.

"Тренутно се налазимо у једном правном вакуму због тумачења, према којем упутство које је издала Агенција не може да буде меродавно све док измене Правилника не буду усвојене у Савету министара", кажу у Агенциј и додају да је, с обзиром да је БиХ у периоду пред опште октобарске изборе, незахвално давати било какве процене у вези са датумом усвајања измена Правилника о ценама.

Пацијенти, међутим, не могу више да чекају јер, како истичу, платежна моћ је доста нижа него у државама где су лекови знатно јефтинији, што их излаже беспотребним трошковима.

Извор: Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Василије

29.09.2014 11:40

Све по леђима болесног народа!Зна добро наша увезана мафија да ће се усвајањем тог правилника знатно смањити прилив у њхове властите џепове.А болесни народ-ко га шиша,нека умире.То и јесте циљ ове тајкунизоване бх.власти,а наш баја и његов кум шкрба предњаче!Е па одлучи се,народе,коме дајеш глас у октобру!

ОДГОВОРИТЕ