Цигарете у неутралном паковању

Француска влада је јуче најавила да ће почети продају цигарета у универзалним неутралним паклицама, чиме је постала прва европска земља и друга земља у свету која је усвојила такву меру.

Свијет 26.09.2014 | 09:30
Цигарете у неутралном паковању

Како би биле мање привлачне, кутије цигарета биће стандардизоване и имаће исти облик, боју и фонт, најавила је министарка здравља Марисол Турен, представљајући план те земље за борбу против пушења.

Аустралија је једина земља на свету у којој се (од 2012) цигарете продају у неутралним паковањима, маслинасто зелене боје, без логоа и са упозорењима на болести које изазива дувански дим.
Француска је данас представљене мере објавила у оквиру шире борбе против рака које је у фебруару 2014. затражио председник Франсоа Оланд.

Један од циљева је смањење броја пушача међу младима, јер Француска предњачи међу европским земљама по броју млађих од 16 година који пуше.

У Аустралији, првој земљи на свету која је увела продају цигарета у „неутралним“ паклицама – без марке и логоа, потрошња дувана је благо опала, показали су званични подаци.

Аналитичари, међутим, сматрају да је на смањење пушења утицало повећање пореза од 12,5 одсто децембра 2013, чиме је цена једне кутије цигарета скочила на 19 аустралијских долара (више од 13 евра).

Неутралне паклице цигарета, идентичне за све марке, уведене су у Аустралији децембра 2012. у циљу да се уклони сваки „гламур“ с паковања.

Оне су маслинастозелене, идентичне, без логоа, а с крупним, детаљним фотографијама тешких деформација уста и органа за дисање, наводно од болести повезаних с пушењем.

Потрошња дувана и цигарета опала је са 3,508 милијарди аустралијских долара у последњем тромесечју 2012. године, на 3,405 милијарди у првом тромесечју 2014.

Једно истраживање показало је да број активних пушача старијих од 14 година опао са 15,1 одсто 2010, на 12,8 одсто 2013. године.

Млади Аустралијанци сада почињу да пуше касније, у просеку са 15,9 година, док су 2010. почињали са 14,2 године.

Тврди се да годишње 15.000 Аустралијанаца умре од болести повезаних са пушењем.

Многи приозвођачи цигарета покушали су да спрече аустралијску владу да им наметне универзална паковања, јер тиме крши њихова права на интелектуално власништво, али власт сматра да је њен пропис „легитимна мера“ за „заштиту јавног здравља“.

Коментари / 0

Оставите коментар