Николић разговарао са Бан Ки-Муном

Председник Србије Томислав Николић, на маргинама заседања Генералне скупштине Уједињених нација, у Њујорку састао се синоћ са генералним секретаром УН Бан Ки- Муном.

Србија 25.09.2014 | 10:50
Николић разговарао са Бан Ки-Муном

Како је наведено у саопштењу генералног секретара УН, Бан и Николић су разговарали о процесу европских интеграција Србије, дијалогу Београда и Приштине, сарадњи УН и Србије, укључујући улогу Србије у мировним мисијама светске организације, као и о предстојећем председавању Србије ОЕБС-ом.

Бан је похвалио Србију због ефикасног одговора на катастрофалне поплаве које су је погодиле, док је председник Србије, у контексту Самита о клими који је одржан пре два дана на маргинама заседања Генералне скупштине УН, посебно истакао везу између таквих природних катастрофа и климатских промена.

Сусрет је био прилика и да први човек УН и председник Србије размене ставове и о ситуацији на Блиском истоку, борби против еболе и ситуацији у Украјини.

Николић је јуче присуствовао је отварању генералне дебате 69. редовног заседања Генералне скупштине УН, док ће се Генералној скупштини УН обратити у петак, 26. септембра.

Током јучерашњег дана председник Србије је имао читав низ билатералних састанака.

Николић се синоћ састао са председницима Пољске и Словеније, Борутом Пахором и Брониславом Коморовским, као и са државним секретаром Свете Столице кардиналом Пјетром Паролином, речено је Тањугу у делегацији Србије.

Николић се у Њујорку претходно састао са потпредседником Анголе Мануелом Домингосом Винсентеом и са председником Летоније Андрисом Берзињшом.

Председник Србије присуствовао је свечаном пријему који је за светске лидере окупљене на заседању Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку приредио председник САД Барак Обама.

Пријем је одржан у уторак увече, а Николић је у разговору са својим америчким колегом захвалио на позиву и поручио да Србија даје пуну подршку напорима САД у борби против ИСИС-а.

Како је речено Тањугу у српској делегацији, Обама је захвалио и честитао Николићу на добром раду уз поруку да настави истим темпом.

 

 

Коментари / 0

Оставите коментар