Донатори 16. октобра хоће одговоре о новцу

БАЊАЛУКА - Земље донатори за погођене поплавама у БиХ одржаће састанак с представницима институција БиХ, на којем ће затражити информацију о плановима и трошењу новца прикупљеног на донаторској конференцији, речено је "Независним" у Делегацији ЕУ.

Босна и Херцеговина 25.09.2014 | 10:18
Донатори 16. октобра хоће одговоре о новцу

Како смо сазнали, састанак ће бити одржан 16. октобра у згради парламента БиХ у Сарајеву.

Енди Мекгафи, портпарол Делегације ЕУ у БиХ, је рекао да не жели коментарисати недавне коментаре појединих дипломата, који су оптужили представнике бх. власти да су злоупотријебили донације за крпљење буџетских рупа и корупцију.

Он је рекао да би требало питати сваку од земаља донатора о начину на који се троши њихов новац, те да он може коментарисати само новац који је донирала ЕУ и који се сада имплементира за уклањање посљедица од поплава.Он је подсјетио да је 810 милиона евра загарантовано БиХ на донаторској конференцији.

"Сада је на домаћим властима да успоставе механизме како би припремили и координисали пројекте и помогли жртвама поплава. Треба да развију критерије за додјелу средстава како би се осигурало транспарентно и ефикасно кориштење новца. Новац је спреман. Жртве поплава чекају на помоћ", рекао је Мекгафи.

И Петер Стано, портпарол Штефана Филеа, европског комесара за проширење, истиче да сваки навод о злоупотребама мора потпуно бити истражен.

"Када се ради о 42 милиона евра помоћи ЕУ, тај новац не иде преко локалних власти, већ њиме управља наша делегација у Сарајеву и имплементира уз помоћ партнера попут УНДП-а", истакао је он.

ПРИМЈЕДБЕ: Да бисмо истражили наводе о злоупотребама, упутили смо дописе великом броју амбасада и страних представништава у БиХ с питањем да ли имају сазнања о евентуалним злоупотребама њиховог новца. Нисмо добили ниједан одговор у којем би неко скренуо пажњу на конкретну злоупотребу. Највећи дио примједаба које су нам пренијели односи се на недовољну ангажованост домаћих актера и недостатак квалитетних пројеката који би омогућили да се донирани новац искористи на најбољи могући начин. Према ономе што су нам рекли, више је у питању инертност и недовољна заинтересованост, него крађа и злоупотреба.

Јасмина Хаџић из Канцеларије Свјетске банке у Сарајеву је рекла да сав новац којим они управљају пролази кроз ригорозне механизме контроле, те искључује могућност да су бх. власти могле на било који начин злоупотријебити та средства.

"Сви пројекти Свјетске банке се имплементирају уз примјену строгих правила и процедура Свјетске банке, које регулишу не само финансије него и друге параметре, као што су заштита природе и социјални развој, осигуравајући да се средства која обезбиједи Свјетска банка користе искључиво у сврхе за које су намијењена", навела је она.

Из УСАИД-а су нам прослиједили говор који је Дејвид Барт, директор Мисије, недавно одржао у присутности тужиоца у БиХ, у којем је највећи дио одговорности за штету од поплава пребацио на период прије поплава, када није урађено довољно да се заштите подручја која су касније поплављена, а новац није искориштен на прави начин.

"У марту ове године ревизија припремљености земље за катастрофе открила је све слабости које су претвориле страшне поплаве у хуманитарну катастрофу. Куће које су уништене у клизиштима изграђене су бесправно. Одакле дозволе за њихову изградњу и постојање? Сваки радник у БиХ плаћа порезе из којих се издвајају средства за помоћ у случају непогода. Према недавном ревизијском извјештају, у Федерацији је само 25 одсто ових прихода уложено у заштиту од поплаве. Гдје су нестали преостали милиони", рекао је Барт.

Он је позвао тужиоце да процесуирају одговорне за ове неправилности.

ПРОЈЕКТИ: Из Амбасаде Турске јуче нам је речено да су сва средства којима су они помагали поплављенима имплементирали сами, те искључују могућност да је неко од домаћих злоупотријебио средства. Они су, као и у Делегацији ЕУ, истакли да за другу фазу помоћи очекују од домаћих власти да предложе квалитетне пројекте како би преостала средства била искориштена.

Слично су нам одговорили и из Амбасаде Велике Британије. Појаснили су да је дио помоћи коју су имплементирали прије донаторске конференције директно уложен у помоћ поплављенима, а да новац који су донирали на донаторској конференцији још није активиран.

Из Амбасаде Јапана, чији је амбасадор прије неколико седмица упутио жестоке критике према бахатости домаћих политичара, нам је речено да се амбасадор неће обраћати јавности у вези с овом темом док се не заврши изборна кампања. Подсјећамо, Јапан је, уз САД и земље ЕУ, један од највећих донатора у послијератној обнови БиХ.

У буџете РС и ФБиХ није уплаћена ниједна КМ било каквих донација намијењених санирању посљедица катастрофалних поплава, саопштиле су прије неколико дана владе РС и ФБиХ. У Влади РС рекли су тада да су информације које су пласирале поједине амбасаде у БиХ о стотинама милиона КМ помоћи страних донатора за санацију посљедица поплава, а да власти у БиХ, наводно, нису способне да их узму, најобичнија лаж и манипулација у предизборно вријеме. Оштре критике стигле су и из ФБиХ, а министри су рекли да су "приче о некаквим стотинама милиона КМ донираних средстава уплаћених на рачуне ФБиХ потпуна измишљотина, која представља класичну злоупотребу јавног простора".

У буџет ФБиХ досад су се слила само 92 милиона КМ додатних кредитних средстава које је уплатио Међународни монетарни фонд.

Амбасада САД у БиХ саопштила је потом да је циљ недавно објављеног блога, у којем је речено да изабрани званичници БиХ треба да учине више да би одговорили на посљедице разарајућих поплава и клизишта, био да изрази забринутост за добробит жртава ових природних непогода, које су углавном препуштене саме себи, док се зима приближава.

Подвучено је да је споменути текст на блогу произвео бројне дискусије и дебате са свих страна о тој важној теми, те оцијењено да је оваква врста динамичног дискурса од кључне важности за здрав демократски систем.

Извор:Независне

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бл

25.09.2014 08:30

Од тада ће морати на многа питања да дају одговор

ОДГОВОРИТЕ