Пуповац: Помоћ ћемо потражити од ЕУ

Иза најновијег демолирања ћириличних табли у Вуковару стоје мотиви који су прерасли границе обележавања годишњица и изборних кампања. Они су попримили димензије једне врсте историјско-цивилизацијског сукоба, па и размере антагонизације са словенском писменошћу, са Србима и Србијом, изјавио је председник СНВ у Хрватској Милорад Пуповац.

Регион 25.09.2014 | 08:10
Пуповац: Помоћ ћемо потражити од ЕУ

"Имамо могућност да се због непоштовања уставног закона о правима националних мањина обратимо ОЕБС-у, Савету Европе и Европском парламанту", рекао је Пуповац.

Према његовим речима, једна од несистемаских мера је да као институција српске заједнице из дефанзиве пређемо у активно деловање којим ћемо ћирилично писмо у Хрватској представити на другачији начин од оног каквим га у протеклих годину дана представљају штаб за одбрану Вуковара, црква и политичке партије.

"У последњих годину-две ћирилица се стигматизује, а тиме се стигматизују и суседне државе које је користе као писмо, али и целокупна цивилизацијска и културна баштина. Осим тога, шире се страхови унутар српске заједнице и све то отежава остваривање других права - на образовање, као и на слободан осећај етничке и верске припадности", рекао је Пуповац.

"Нема сумње да ће нам, када је у питању презентација историјске димензије ћириличног писма, бити потребна помоћ Србије, али много више од тога нам треба окренутост Србије ка положају Срба у Хрватској", рекао је председник Српског народног већа и посланик у Сабору.

"Од државе очекујемо да овом питању приступи у складу са Споразумом о правима мањина и у складу са европским документима и обавезама које произлазе из хрватско-европског приступног уговора и из опредељености Србије за члантво у ЕУ. Јер, ово је заједничко, билатерално питање, које нажалост, као да је изгубило своју релевантност и испало из фокуса", казао је Пуповац.


Извор: Вечерње новости

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јанко

25.09.2014 10:08

Тузно и залосно и срамота за Хрватску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирза

26.09.2014 04:45

Ово они називају демократијом! Хрвати су са русењем двојезицних табли показали цијелом свијету право лице ове своје нове дрзаве . Све раде као у вријеме НДХ .

ОДГОВОРИТЕ