Активиране хипотеке од 28 милиона марака

Колико привреда постаје немоћна под притиском кредита, јасно указује податак да су банке у 2013. години активирале хипотеке 71 корисника у вриједности од 24,5 милиона КМ, док су у првих шест мјесеци ове године то учиниле над имовином 46 корисника у вриједности од 27,5 милиона КМ.

Република Српска 24.09.2014 | 14:41
Активиране хипотеке од 28 милиона марака

Подаци потврђују да је дошло и до значајног тренда преузимања некретнина од становништва.Тако су у првој половини године банке активирале хипотеке 15 особа у вриједности од 800.000 КМ, док су за цијелу прошлу годину то учиниле за имовину 24 особе и на износ од 900.000 КМ.

Иначе, више од половине пласираних кредита у РС је покривено хипотекама.Према подацима Агенције за банкарство РС, банке су закључно с крајем прве половине године пласирале 5,09 милијарди КМ кредита, од чега су 2,24 милијарде КМ кредити покривени хипотекама.На крају прошле године ови кредити су износили 4,87 милијарди КМ, од чега је оних покривених хипотекама било 2,30 милијарди.

Јоцо Цвјетковић, предсједник Удружења за заштиту жираната у БиХ, рекао је да ће убудуће банке преузимати све више имовине која је кориштена као кредитна гаранција.„Сматрам да број активираних хипотека расте релативно спорим темпом зато што су судови затрпани и не могу брзо да обрађују ове предмете“, рекао је Цвјетковић.Он је истакао да и даље влада пракса да је онда када се кредит не отплаћује далеко већи притисак на жирантима него на онима који су дужници.„Када дужнике тобоже не могу да нађу, онда веома лако лоцирају доступне жиранте. Тако да, нажалост, постоји све више случајева жираната којима пристижу судска правоснажна рјешења.

Судски извршилац напросто иде по реду и наплаћује дуговања тамо гдје се лакше може и раде то без пардона“, рекао је он.Цвјетковић је констатовао да је у БиХ више од 2,5 милијарди ненаплативих кредита које потражују банке, од чега се, како истиче, једна милијарда сасвим сигурно односи на РС.„Ови кредити су ненаплативи. Велики број њих се тренутно процесуира у судовима, гдје због њих влада општи хаос, али је сасвим сигурно да ће доћи вријеме када ће и они доћи на наплату“, рекао је он.

Зоран Павловић, економски аналитичар, сматра да су економски амбијент и тренутна позиција земље у изборној години такви да је наставак активације хипотека сасвим очекиван.„Ништа озбиљно се не ради на економском оживљавању земље. У овој тешкој изборној години створен је амбијент преживљавања, а многи који имају обавезе према банкама веома тешко их измирују“, каже он.

Павловић је констатовао да је до краја године немогуће очекивати поправљање околности на овом плану. 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Василије

24.09.2014 13:48

Економски амбијент и тренутна позиција земље није само карактеристична у овој изборној години,већ у времену од 9 претходних година,одкада црвена мафија ради само за своје џепове,а народ остаје без крова над главом.Фуј,идиоти безобразни!

ОДГОВОРИТЕ