Чаушевић проговорио: Врх ХДЗ-а се тресе

Драган Човић, Драган Вранкић и Вјекослав Беванда, високи страначки функционери ХДЗ БиХ према незваничним информацијама до којих је дошла бх. новинска агенција Патриа, налазе се међу именима политичара које је бивши директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Кемал Чаушевић дао у изјави приликом хапшења. Они су користили свој политички утицај и позиције ради стјецања имовинске користи.

Босна и Херцеговина 22.09.2014 | 18:41
Чаушевић проговорио: Врх ХДЗ-а се тресе

Вранкић је, наводно у вријеме док је био државни министар финансија и члан Управног одбора УИО БиХ изричито захтијевао да на позицију шефа Регионалног центра Мостар буде именован актуелни директор УИО БиХ Миро Џакула.

Чаушевић је због чињенице да Управни одбор може правити на разне начине блокаде у раду Управе, члановима Комисије која је именовала шефове РЦ-а сугерисао да припазе Џакулу. Но, наступили су проблеми јер је Џакула био јако лош на интервјуу, али је Чаушевић под Вранкићевим жестоким притиском ипак сугерисао да он буде именован. 

Иначе, Џакулу је наводно Чаушевић у свом исказу окарактерисао као "човјека који воли паре и који их је примао радо од особа осумњичених за пореске утаје".

Надаље, Човића који је кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ, бивши директор УИО БиХ који је крунски свједок у афери стољећа која ће, када сва имена политичара уплетених у њу изађу на видјело, уздрмати добрано поред ХДЗ БиХ и СДА и СНСД, споменуо је у контексту "пријатељског наговарања" да за потребе УИО купи халу Сокола преко пута већ купљене зграде. 

Човић је наводно Чаушевића возао у свом аутомобилу, те му показивао халу коју је судски вјештак процијенио на 900.000 КМ да је УИО купи за 1,5 милиона КМ! Управа ту зграду уствари и није куповала од Сокола, већ од Човићевог пријатеља који је објекат прво приватизовао, а потом продао УИО.

Индикативно је да је Човићев пријатељ ту зграду купио од Сокола у вријеме док је ХДЗ-ов кандидат за хрватског члана Предсједништва БиХ био на челу ове мостарске компаније. Разговорима о куповини спорне зграде присуствовали су и Вранкић и Беванда. 

Беванду је Чаушевић у својој изјави споменуо и у контексту продаје фискалних каса, које је у почетку процеса фискализације у Федерацију БиХ увезао зет акутелног предсједавајућег Вијећа министара БиХ и ХДЗ-овог кандидата за Парламент БиХ. Управо је Беванда био кључни актер преговора о томе на који ће се начин проводити фискализација, те је на крају одлучено да то буде на нивоу ентитета.

Енитетска фискализација била је договор Беванде и бившег премијера РС Александра Џомбића, а цифра која се спомиње везана за овај бизнис је вртоглавих 300 милиона КМ. 

Чаушевић је подсјећања ради 18. јуна ухапшен у акцији кодног назива "Пандора". Он није 1.августа дао исказ у Тужилаштву БиХ, иако је раније изразио жељу да разговара с поступајућим тужиоцем у овом предмету. Пуштен је из притвора 12. септембра. Његов адвокат Асим Црналић је казао да нема потребе да његов клијент допуњава раније дату изјаву обзиром да од Тужилаштва БиХ нису добили доказе.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

кицо

22.09.2014 15:29

Толика помпа око пореских утаја, он на слободи пун као брод, страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клицко

22.09.2014 16:13

Ма боли их уво,њихово је све,а народ је само обицна овца за сисање

ОДГОВОРИТЕ