Прислушкују ли се грађани БиХ?

Прича о прислушкивању покренула је бројна питања и реакције. Прашина у јавности се поново подигла због нановијег извјештаја портал ‘’Викиликс.’’

Босна и Херцеговина 21.09.2014 | 12:20
Прислушкују ли се грађани БиХ?

На сајту је објелодањено да је БиХ купила опрему за шпијунирање грађана. У надлежним институцијама ћуте, баш као и у Обавјештајно безбједносној агенцији БиХ.

Обавјештајно - безбједносна агенција БиХ купила је софтвер за шпијунирање грађана, њихових телефона, електронске поште и рачунара. Тако се, барем, наводи у најновијем извјештају портала ‘’Викиликс.’’

Објелодањено је да се БиХ нашла на списку међу земљама које су куповале скупоцјену опрему за прислушкивање. Према наводима ‘’Викиликса’’, софтвер омогућава да се тајни програми без проблема убаце у рачунар или телефон убацивањем УСБ стика.

Опције омогућавају праћење и снимање до 10 минута. Према извјештају који је објављен на сајту ‘’Викиликса’’, БиХ је потрошила ове године висе од 200.000 евра за куповину софтвера. У јавности се спекулисало да је раније потрошено и висе новца за исти софтвер.

Из Обавјештајно - безбједносне агенције нису коментарисали наводе ‘’Викиликса’’. Нису одговорили ни на наш допис који смо уредно послали и насловили на првог човјека агенције, Алмира Џуву. Они који су нам се јавили на телефон нису ништа могли да кажу без одобрења директора. Али зато је Драган Чавић имао шта да каже.

О чему се тачно ради јавност може само да претпоставља јер се нико од надлежних Институција није огласио. За сада се само без званичне потврде нагађа ко кога шпијунира и по чијем налогу ОБА прати људе. А то је управо кључни проблем, тврде стручњаци.

Контрола, кажу, мора постојати, јер нико без одобрења надлежних институција не може куповати опрему за шпијунирање. Опрема за шпијунирање, према тврдњама стручњака, може се корсити искључиво према Закону. А Закон се позива на одобрење Суда који одрђује вријеме и лица која се могу пратити и прислушкивати.

Прихватљиво је по мишљењу многих да обавјештајне агенције не откивају податке у јавности, али није прихватљиво да нико у држави нема контролу над радом агенције. Ипак, у БиХ тако може јер закони и надлежности нису јасно дефинисане.

 БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

баја

21.09.2014 10:23

тонемо све дубље,морал нам је на висини...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кицо

21.09.2014 11:17

Ста мозе бити интересантно код градјана, једино ко је цију зену, имају они Мицу, Миска, Бају......

ОДГОВОРИТЕ