Русија и Америка се растају и у свемиру?

НАСА жели да буде независна од руских ракета Сојуз. То је и било за очекивати, сматра Јудит Хартл. Политички сукоб у Украјини само је убрзао доношење такве одлуке.

Свијет 19.09.2014 | 17:02
Русија и Америка се растају и у свемиру?

Најава није дошла изненада. Било је јасно да америчка свемирска агенција НАСА мора да најави нове свемирске летове. Јер очигледно је да је настала празнина од када је Шатл обуставио летове 2011. године. Како је вријеме одмицало, астронаути, да би дошли до свемирске станице ИСС, на располагању имају још само руску Сојуз ракету, пише "Дојче веле".

Сојуз је поуздана моћна справа, која скоро никад није заказала. Техничких потешкоћа, за разлику од рањивих и променљивих америчких Шатлова, готово да нема. Иако је можда узак и неудобан, Сојуз важи за најсигурнији такси у свемиру. Ипак за сваки лет, НАСА је по астронауту морала да издвоји 50 милиона долара.

Зато је било питање дана када ће се појавити модернија и пространија алтернатива. Још средином 2012. године, шеф Њемачког свемирског центра (ДЛР), Јан Вернер, рекао је да може да замисли да се приватне ракете компанија СпацеX и Боинг - које су до сада искључиво коришћене за транспорт животних намирница до ИСС – преуреде у свемирске летјелице.

Политички однос између САД и Русије, 2012. године био је хармоничан, сарадња у свемиру била је уска, колегијална и пријатељска. Да је тако и остало, Американци би без сумње себи дали још времена, док поново сами не би почели са прављењем свемирских летјелица.

Али времена су се драматично промијенила. Због кризе у Украјини, тон између САД и Русије постао је грубљи. Нажалост и у свемиру. Зато најаву америчке агенције НАСА, да поново жели да лети са својим ракетама, треба посматрати у политичком контексту.

Већ у априлу НАСА је готово у потпуности прекинула сарадњу са Русијом, осим на међународној свемирској станици. Сада би приватне компаније требало да помогну да се НАСА извуче из ћорсокака. Технички оне то могу, није спорно. СпацеX и Боинг већ су успјешно у свемир транспортовали разне ствари. У међувремену, многи инжењери НАСА раде за те двије компаније. Али дешавају се још неке ствари које привлаче пажњу.

Крајем августа, у Тексасу је приликом тестирања експлодирала једна ракета. Након несреће, директор компаније СпацеX на Твитеру је написао да су ракете исувише компликоване. Оне то и јесу. Да би у свемир возиле људе, морају да буду веома, веома сигурне. За то је потребно вријеме и НАСА мора да га обезбиједи компанијама. Тестирања морају да се наставе, без брзоплетости. Јер живот астронаута не сме да се доведе у питање због тренутних политичких свађа и сујета.

Одговорни би морали да се запитају колико далеко желе да иду са ескалацијом сукоба и звецкањем оружја. Вицепремијер Русије Дмитриј Рогозин тако је САД савјетовао да своје астронауте са трамполином шаљу до ИСС. Са друге стране, шеф НАСА сматра да водећа свјетска нација у истраживању свемира не би смјела да буде упућена на било коју другу земљу. Али, САД то јесу. Као и Русија. Једна нација у будућности неће моћи сама да истражује свемир. Најбољи доказ за то био је одличан заједнички рад Европљана, Руса и Американаца на међународној свемирској станици ИСС.

И до Марса можемо само заједничким снагама да стигнемо. И уз дужно поштовање: најбољи астронаути су и космонаути.


Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

19.09.2014 16:10

Кинези сами раде и паметни су, кад видим овај америцки шљам како се понаша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

21.09.2014 11:46

Опет ће по ко зна који пут спалити своје јадне космонауте прије него што полете. Неко је рекао да је руска технологија застарјела. Добро им је Рогозин рекао. Најбоље би им било да ставе чипове у трамполину можда и полете.

ОДГОВОРИТЕ