БиХ прва у Европи по броју џихадиста!

Босна и Херцеговина на четвртом је мјесту у свијету по броју чланова екстремистичке оранизације Исламска држава (ИС) у односу на укупан број становника!

Босна и Херцеговина 18.09.2014 | 09:15
БиХ прва у Европи по броју џихадиста!

Ове алармантне бројке објављене су у најновијем извјештају америчке Централне обавјештајне агенције (ЦИА), у којем се наводи да се, у овом тренутку, на страни ИС-а, екстремистичке организације која је заузела дио Ирака и Сирије, бори 350 бх држављана који су отишли у џихад, односно 92 на милион становника.

Таква масовност у односу на укупан број становника БиХ у овом сегменту сврстава на неславно четврто мјесто у свијету, али и прво у Европи, одмах иза Јордана (315 бораца ИС-а на милион становника), Туниса (280) и Саудијске Арабије (107).

И док се Исламској држави прикључује све више добровољаца и из БиХ (чланова ИС-а тренутно је између 20.000 и 31.000, два до три пута више у односу на претходне процјене), сигурносни и политички апарат у нашој земљи, чини се, проблему приступа прилично обезглављено.

Да ли због комплексне политичке ситуације, изборне године, или неког трећег фактора, но чињеница је да власти БиХ, упркос новодонесеном закону који третира ова питања, не чине довољно у пракси да предуприједе сваку могућу пријетњу по уставни поредак и сигурност грађана.

Сакиб Софтић, професор на Факултету за криминалистику и сигурносне студије у Сарајеву, упозорава да сама чињеница што су 350 добровољаца из БиХ махом муслимани "Бошњаке може ставити у позицију да их се третира као сигурносну пријетњу на Балкану".

"И сама држава БиХ може бити третирана као сигурносна пријетња, због чега државе у окружењу и ЕУ могу почети размишљати о подузимању мјера. Дакле, уколико БиХ не предузме радикалне кораке ка уклањању тог зла, доводи се у сложену ситуацију", истиче Софтић те наглашава да учествовање на страним ратиштима мора бити кажњиво.

Душанка Мајкић, предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и сигурност парламента БиХ, сматра да проблем постоји годинама, али да нема спремности да се о томе и говори.

"Чак и кад је направљен закон, он се не спроводи. А онда када су подузимане велике, помпезне акције, оне су више послужиле као упозорење тим људима да се склоне", истиче Мајкићева. Она наглашава да одлазак џихадиста из БиХ у ИС може да постане велики регионални проблем.

"Нико до сада није санкционисан од тих младих људи који одлазе на ратишта. Чињеница је да је Министарство безбједности увијек било у рукама Бошњака и најприје су Бошњаци ти који морају показати јасну спремност да се нешто радикално уради по том питању", истиче Мајкићева, која сматра да ће сами покушај рјешавања овог проблема морати сачекати нову власт.

Њен колега из Комисије Мехмед Брадарић, међутим, не слаже се да не постоји спремност код бошњачког дијела власти за хватање у коштац с овом сигурносном пријетњом.

"Став СДП-а је јасан, сваки грађанин ове државе мора поштовати Устав и законе. Постоји, дакле, закон од 1. јула, он је у примјени и ова задња хапшења резултат су дјеловања тог закона. Но, чињеница је да се ти људи враћају распамећени с ратишта, велика су опасност, и оног тренутка кад се врате у земљу - држава мора реаговати",
каже Брадарић.

Поручује да сви добровољци за које се докаже да су ратовали у ИС-у и другим екстремистичким организацијама морају бити ухапшени и завршити у затвору.
Иначе, на неславној листи одмах иза БиХ су Косово (83 џихадиста ИС-а на милион становника), Албанија (46), Палестина (28) и тек онда велике европске државе: Данска, Француска, Велика Британија, Холандија...

Када је, пак, ријеч о укупном броју припадника ИС-а из појединих земаља, Саудијска Арабија и Тунис су неприкосновени, са по око 3.000 добровољаца на страни екстремиста, из Марока их се прикључило око 1.500, а из Јордана око 900.

Од европских држава предњаче Француска, са око 930 џихадиста, Велика Британија (процјене се крећу од 600 па до чак 2.000), и Њемачка (400 и више), што је подигло ниво забринутости у ове три кључне чланице ЕУ.

Број чланова ИС-а на милион становника

- ЈОРДАН                                         315
- ТУНИС                                             280
- САУДИЈСКА АРАБИЈА                  107
- БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА              92
- КОСОВО                                         83
- АЛБАНИЈА                                      46
- ПАЛЕСТИНА                                    28
- БЕЛГИЈА                                         27
- ДАНСКА                                        15
- ФРАНЦУСКА                                 14
- ВЕЛИКА БРИТАНИЈА                      12
- ХОЛАНДИЈА                                   9
- ШВЕДСКА                                       9
- БАХРЕИН                                        9
- ЛИБИЈА                                             9
- НОРВЕШКА                                    8
- АУСТРИЈА                                      7
- ТУРСКА                                         6     

Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЦИА-е сплетке

18.09.2014 07:21

ЦИА-е?Ко њима нешто да повјерује?Лажови и сплектароши!

ОДГОВОРИТЕ
Name

муслиман

18.09.2014 07:22

Тих 92 су углавном они који су дошли тако да они нису из Босне, већ свакако њихови. То је плаћеничка војска људи иду ратовати за Америчке доларе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

18.09.2014 07:25

Напокон се и Сандзаклије рацунају у Босанце. По потреби....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

18.09.2014 20:54

Ре: муслиман Кад су "дошли" што им нисте рекли да нису добродоши ?

ОДГОВОРИТЕ