Гађали Русе-погодили Њемачку

САД и ЕУ желе да ударе по руским банкама те војним и енергетским компанијама, али ударају по Њемачкој - оцјењује "Вашингтон тајмс. Економски раст у Европи заустављен је у другом кварталу ове године, али без обзира на повећани ризик, европски лидери су подржали САД приликом увођења серије санкција Москви.

Свијет 17.09.2014 | 10:29
Гађали Русе-погодили Њемачку

Санкције су нанијеле приличан ударац руској привреди, али се претпостављало да ће бити направљене тако да нанесу што мање штете привреди саме Европе.

Ипак, аналитичари сада све више у то сумњају. Посебно је оштећена Њемачка - земља која је увијек била мотор европског раста, наводи лист.

Притисак на Русију ишао је у условима погоршања економске ситуације у Европи, а резултат су биле узвратне мјере Русије. А сада, кад се приближава зима на сјеверној хемисфери, Европа се суочава са једним од највећих искушења, имајући у виду њену зависност од руског природног гаса.

Посљедњи пакет санкција може подстаћи Русију на очајнички корак – да извади свој главни адут: престане са испорукама нафте и гаса у Европу.

Према мишљењу аналитичара, европска привреда може озбиљно да настрада, ако Москва смањи испоруке гаса. Тога се плаши и тржиште инвеститора, иако тај корак изгледа као далека перспектива.

Русија зависи од 80 милијарди долара годишње које добија од продаје енергената, али је спремна да, ради политичких циљева, направи тај корак.

Осим тога, Европа јако зависи и од руске нафте. Према неким оцјенама, ако би Русија смањила извоз нафте у еврозону за једну трећину, то би смањило економски раст у цијелом региону за један до један и по одсто у току прве године.

Најосетљивији на ризик је њемачки индустријски комплекс који има разгранате трговинске везе са Русијом – више од 6.000 њемачких компанија имају свој бизнис тамо.

Ударац по њемачкој привреди је велика штета за ЕУ - оцјењује ММФ.

Према мишљењу бившег професора финансија Универзитета у Пенсилванији Џона Мејсона, Европа је сувише слаба економски да би ступила у рат санкцијама са Русијом.

"ЕУ је највећи трговински партнер САД и нови економски пад у Европи ће, скоро сигурно, повући за собом и привреду САД“, цитира Мејсона "Вашингтон тајмс".

Истовремено, и у Русији постоје оцјене да не треба даље заоштравати ситуацију.

Руски министар за економски развој Алексеј Уљукајев сматра да Москви није у интересу да узвраћа на санкције Запада мјерама које би се тицале неке друге привредне гране, осим пољопривреде.

Умјесто узвратних мјера, боље је размислити о помоћи руским банкама и компанијама које се налазе под санкцијама.

Уљукајев сматра Русија треба да уведе царину на робу из Украјине, а тек онда да одлаже њену примјену.

Према његовим ријечима, Москва ће се одлучити за тај корак уколико Брисел и Кијев испуне своје обећање о одлагању примјене споразума о асоцијацији Украјине са ЕУ.

Коментари / 0

Оставите коментар