Хоће ли Старчевица постати општина?

У насељу Старчевица увелико трају припреме за прикупљање потребних потписа, како би предали надлежнима захтев за формирање општине Старчевица!

Република Српска 16.09.2014 | 08:42
Хоће ли  Старчевица постати општина?

Иако формирање општина од бањалучких насеља није нова прича, први пут нека од месних заједница озбиљно улази у ту причу самостално, јер до сада се увек причало о подели целог града на општине.

У Месној заједници Старчевица наглашавају да у овом случају није реч ни о каквој политичкој причи, већ једноставно о побољшању квалитета живота у најнасељенијем насељу на подручју града и покушају да се промени стање које већ деценијама не даје никакве резултате.

- По ко зна који пут потписујемо једну те исту листу приоритета за градњу у нашем насељу и дошли смо до идеје да би било лакше и граду и грађанима Старчевице да се то реорганизује, да насеље буде општина. Ако Станари могу, зашто не би могла и Старчевица, где постоје и услови, а и велика потреба за таквом реорганизацијом. Када смо улазили у целу ову причу, одувек је постојала та иницијатива да се град подели на општине ради лакшег функционисања. Аргумент владајућих је да су то додатни трошкови, али то једноставно није тако. Према нормама, требало би да иде један административни радник на 1.000 грађана. За Старчевицу би било довољно изместити 30 радника из Градске управе, а добили бисмо општину која би имала нула марака задужења и која би сопственим буџетом могла коначно да реши неке приоритетне проблеме у насељу, али и да се иде у развој, јер има доста пројеката који у садашњем начину организације, немају шансе да заживе - каже председник Савета МЗ Старчевица Ђорђе Кнежевић.

До краја седмице биће одржана и седница Савета МЗ Старчевица, на којој ће бити речи о прикупљању потписа за захтев који ће бити упућен надлежнима. У МЗ Старчевица кажу да су се добро припремили за ову причу, те да имају пројекте и идеје којима би помогли подизању квалитета живота у највећој градској месној заједници.

Колики год да би био буџет општине Старчевица, то би био далеко већи износ од оног који се тренутно улаже у ово насеље, чији становници чине више од 10% становништва Бањалуке.

- Постоји урађен пројекат о оживљавању овог дела Бањалуке, повезивању Понира са Бањ брдом, градњи авантуристичког парка за алпинизам, стаза за брдски бициклизам и мото-крос... Има места за етно-село, бунгалове и садржаје којима бисмо привукли људе да долазе. Поред таквих идеја, намера је такође и да насеље добије зелену пијацу на којој ће пољопривредници из Бањалуке моћи да продају своје производе. За то већ сада нема препреке, али нема ни воље ни слуха, као ни за многе друге ствари - каже Кнежевић.

- Потребно је само мало да би се ствари поправиле. Као општина, били бисмо у могућности да добијемо средства да направимо и вртић и школу, али и да урадимо све остало што већ годинама узалудно тражимо. Одговор је увек да нема довољно новца, а откако је ова постава у Савету МЗ, до сада смо као најмногољуднија месна заједница добили једино помоћну котловницу. Више од 30 година чекамо школу, јасно је да нема ни слуха ни средстава. Чињеница је да имамо довољно и школованих и паметних људи који би могли да из те приче направе нешто позитивно. Старчевица је лепо насеље, плански одлично изведено и лепо место за живот, али и даље нема ни вртић. Нисмо могли чак да добијемо ни ту теретану на отвореном, а да не причамо о школи, коју обећавају већ деценијама - каже Кнежевић.

У МЗ Старчевица истичу да за овај посао очекују подршку и ове, али и било које будуће власти, јер читава прича нема никакве везе са политиком, него управо са бољим условима за живот грађана који живе на Старчевици. Статут су, такође, оквирно већ припремили, а захтев са потписима ће се наћи пред новим сазивом Скупштине Републике Српске.

Извор: Пресс.рс

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Васо ст

16.09.2014 07:15

Не да Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старцевцанин

16.09.2014 07:20

Нека нам опозиција обеца да це направити сколу и вртиц ,сви цемо гласати за њих. Ови само лазу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несо

16.09.2014 07:25

Даце вам Додик да будете и град само да гласате за СНСД-е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

16.09.2014 07:37

Ја живим на Старчевици И ја нисам за то. И одвајање Станара од Добоја ми је лудост. Само се цјепкамо. Тако су нам И од Југославије направили , па би предсједник МЗ био кандидат за начелника. Е па неће да може. Лопови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борислав

16.09.2014 08:00

Не знам зашто би се правиле нове општине у једној сиромашној РС док се у исто време у богатој Норвешкој врши спајање општина тако да постану јаче и веће баш због постизања економских циљева и слично. Није поштено да се од Добоја издвоје Станари који су као део Добоја добили термоелектрану и слично. Термоелектрана је власништво свих добојлија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

16.09.2014 08:37

У принципу нисам за повећавање администрације, али поставља се логично питање: Зашто могу постојати Општине Источни Стари град, Источни Мостар и сличне њима, са 452 становника и без привредних капацитета осим легалних и илегалних пилана, а не може нека урбана средина са више хиљада становника и одрживом привредом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јовица

16.09.2014 08:58

Несо не морас ти нама реци за кога да гласамо,знамо ми то од 2000 год.и стално побједјујемо,а сад цес се изненадити.А за твоју информацију опстину трази савјет Мз старцевица који цине цланови ПДП,НДП и СДС тако да убудуце будес упуцен и ти и ти истомисљеници твоји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

16.09.2014 09:23

Мејдан Република :))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

16.09.2014 09:24

Срамота је шта се дешава у овој маленој и сиромашној РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ,градоначелници су нам муслимани и хрвати,цијепају у скупштинама државу тако што Маглај спада под ДОБОЈ а СТАНАРИ одоше и испаде да је ДОБОЈ муслимански а није и никада неће ни бити без политике,сада се и ови сјетили СТАРЧЕВИЦЕ па и овај један град што нешта ваља у цијелој БиХ БАЊА ЛУКА уништиће ови политичари ма сви напоље из скупштине града и парламента јер су исти оде један дође други још гори а људи се тјеше како је СДС бољи или гори од СНСД, сви су исти јер су на власти али њима је циљ само један $ €

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игњатије

16.09.2014 10:04

Свуда у региону градови су састављени од општина, само се код нас састоје од мјесних заједница (изузев Источног Сарајева). Ако могу постојати општине попут Источног Дрвара, зашто Мејдан, Буждак, Старчевица или нека друга мз у БЛ не би били општине? Зашто у Бијељини не би биле општине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

м.в. 16.09.2014

16.09.2014 10:42

Ми народ плаћа без везе градоначелника и још 50 око њега па још треба и начелника општине ово су болесни умови измислили

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшија

16.09.2014 12:39

Браћо, доста је било тираније! Вријеме је да узмемо ствар у своје руке, браћо на устанак! :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

александар

16.09.2014 13:51

Боже благи..има ли краја глупостима

ОДГОВОРИТЕ