Потписан споразум о испоруци гаса за Српску

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић потписала је данас у Москви са генералним директором компаније "Гаспром" Алексејем Милером споразум о директној испоруци гаса Српској, без посредовања предузећа "БХ гас".

Република Српска 15.09.2014 | 19:09
Потписан споразум о испоруци гаса за Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, који се са Цвијановићевом налази у вишедневној посјети Руској Федерацији, рекао је Срни да је изузетно задовољан што је руска страна показала разумијевање и што је први пут искориштена таква могућност предвиђена Дејтонским споразумом.

"Ми имамо на то право према Дејтонском споразуму. Устав БиХ предвиђа да ће бити потребна одређена парламентарна подршка за такав споразум. Захвални смо руској влади и Руској Федерацији што је прихватила да се користи тај механизам, који је потпуно легалан и легитиман", рекао је Додик.

Он је истакао да ће Српска, након парафирања споразума, тражити да парламент БиХ да подршку и сагласност.

"Уколико не добијемо подршку, ми ћемо апсолутно бити у позицији да своју подршку према раду у институцијама БиХ и самом парламенту снажно редефинишемо и доведемо у функцију 'брже пролазности' за иницијативе које долазе из Републике Српске", рекао је Додик.

Он је подсјетио да су раније, због неразумијевања на нивоу БиХ, постојали велики застоји на неким другим кредитним линијама за Клинички центар у Бањалуци, аутопут, те за крак гасовода "Јужни ток".

"Дакле, ми нисмо спремни више да наши пројекти зависе од цинизма који можемо да видимо и чујемо у Сарајеву, него хоћемо да то буде брзо и 'пропусно', јер ако не буде тако онда се питамо за шта ће нам уопште тај парламент и те структуре", оцијенио је Додик.

Он је истакао да гасовод "Јужни ток" у Републици Српској "не додирује" ни у чему интересе ФБиХ, не прави обавезе ни за БиХ у цјелини, нити за ФБиХ.

"То је пројекат који Република Српска развија заједно са руским партнерима и Руском Федерацијом и ми ћемо наставити да то и даље стављамо у врх приоритета на свим мјестима одлучивања гдје је потребно, па и у парламенту БиХ", рекао је Додик.

Имајући у виду да предстоје избори и да ће тај пројекат морати сачекати вјероватно нову гарнитуру власти, Додик је рекао да је то одлична прилика да представници из Српске своје учешће у формирању структура у БиХ ставе у функцију доношења оваквих одлука, шта год ко о томе мислио.

Делегација из Републике Српске разговарала је са Милером и о гасоводу "Јужни ток" и застојима на нивоу Савјета министара БиХ на реализацији тог великог пројекта, који, истакао је Додик, обезбјеђује сигурност и стабилност у сваком погледу.

Додик је навео да ће реализацијом овог пројекта бити обезбијеђено редовно снабдијевање гасом, а касније и производња електричне енергије на бази гаса.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Сале

15.09.2014 19:05

Сто ово нема коментара! :-П

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

15.09.2014 19:34

Е мој Сале... шта си очекивао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

15.09.2014 19:43

Зато сто је ин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјого

15.09.2014 21:29

Сит сам ја обецања ових лазова.Све пред изборе ко и просли пут.Сад це дат пензије пре времена,сад це поцет отварање путева,мостова,скола.А кад продју избори јеби се народе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

батман

16.09.2014 05:03

Ма да цитава нам привреда( која не постоји) зависи од руског гаса,сад це све да процвјета послије овог безвриједног договора. Са овим су све патње народа РС ријесене. Пустите глупости и лазна обецања црвене мафије,на овај нацин само могу јос висе красти. Ви "црвени" захвалите БН телевизији сто објављује било ста од ове власти за разлику од "црвене" РТРС. За кога смо се борили јадна ли нам мајка. 12 октобар је ту па се видимо полтрони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

16.09.2014 06:39

Највеци лазови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јовица

17.09.2014 07:38

Видим имате проблема коментатори...па наравно прави цовјек оде у Русију и ријеси проблем...

ОДГОВОРИТЕ