НАТО испоручује оружје Украјини

Чланице НАТО-а почеле су да снабдевају Украјину оружјем, саопштио је украјински министар одбране Валериј Гелетеј.

Свијет 15.09.2014 | 08:15
НАТО испоручује оружје Украјини

У интервјуу за Канал 5, Гелетеј је рекао да је разговарао са министрима одбране, како је навео, водећих земаља света, оних које могу да помогну Украјини и "које је чују".

"Снабдевање оружјем је у току", додао је Гелетеј.

Његова изјава уследила је неколико дана пошто је слично саопштење једног од помоћника украјинског председника изазвало дипломатски скандал и талас демантија.

Председник Украјине Петро Порошенко, који је 4. и 5. септембра учествовао на самиту НАТО-а у Велсу, саопштио је да је, с више чланица Алијансе, договорио директно снабдевање модерним оружјем.

Порошенко је тврдио да су неке од чланица НАТО-а, на билатералним консултацијама, изјавиле да су спремне да снабдеју Украјину убојитим и неубојитим оружјем, укључујући и оружје високе прецизности, као и медицинском опремом.

Алијанса је, међутим, више пута поновила да неће слати никакво орузје нити војну опрему у Украјину, пренела је "Русија данас".

Истовремено, генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен, рекао је да се Алијанса неће мешати , ако државе чланице појединачно донесу одлуке о снабдевању Украјине оружјем.

Када је Порошенков помоћник Јуриј Луценко на својој страници на Фејсбуку написао да ће САД, заједно с Француском, Италијом, Пољском и Норвешком, послати модерно опружје у Украјину, поменуте земље поручиле су да о томе ништа не знају.

Прошле недеље, амерички секретар за одбрану Чак Хејгел, први је демантовао испоруку оружја, рекавши да не зна ни за какав тајни договор о испоруци убојитог оружја Украјини.

Вест су убрзо негирале и Норвешка, Италија и Пољска.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Поглед

15.09.2014 06:25

Па зар им треба још оружја, остало им је од СССР-а сигурно довољно да се могу поубијати по неколико пута?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дњепар

15.09.2014 07:59

Сву ту пучистичку багру из Кијева треба похапсити и послати у Сибир. Развалили су Украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанин

15.09.2014 18:32

како би се унистила изнутра дрзава, овакав је вец провјерен нацин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко-Бања лука

16.09.2014 09:52

То је све договор као примирје док се ови не наоружају јер су их руси почели да тјерају са истока послије бомбардовања,и сада када се наоружају ко шиша примирје ови свјетски лидери ће да им дозволе да протјерају све РУСЕ из Украјине и зато никада неће одговарати.Ех што ми позната ова прича из 90их када нас направише будалама,нацистима и злочинцима али то је НАТО са ЕУ. Питам се само шта ће сада РУСИЈА ,куцају им на врата ? ? ?

ОДГОВОРИТЕ