Хрватска отвара врата сезонцима из БиХ

Врата могућности сезонског запошљавања бх. радника у Хрватској би већ након мјесец дана могла бити широм отворена, јер у овом року БиХ би коначно требало да потпише дуго очекивани уговор о сезонском запошљавању домаће радне снаге у овој комшијској земљи.

Босна и Херцеговина 15.09.2014 | 07:39
Хрватска отвара врата сезонцима из БиХ

Постизањем оваквог међудржавног договора огроман број бх. радника, који сезонски ради на црно у Хрватској, тамо ће се почети запошљавати на регуларан начин.

Аднан Делић, директор Агенције за рад и запошљавање БиХ, потврдио је да је уговор о сезонском запошљавању бх. радиника у Хрватској прошао процедуру Савјета министара БиХ, након чега је усаглашен и с интересима Хрватског завода за запошљавање, који на овај приједлог нема ниједну примједбу.

"Текст уговора између нас и хрватске стране ни у ком смислу није споран, а сада очекују да ће се он ускоро наћи на дневном реду Владе Хрватске. Ми ћемо ових дана упутити и једну ургенцију према њиховом ресорном министарсву како би ово питање што прије дошло на дневни ред, односно у року од наредних мјесец дана", рекао је Делић.

Технички посматрано, хрватски послодавци који желе запослити радну снагу из БиХ ће се обратити Агенцији за рад и запошљавање БиХ.

"Ми исти дан расписујемо конкурс и објављујемо га у локалним бироима за запошљавање. Већ у року од десет дана ми ћемо дати послодавцу из Хрватске списак људи заинтересованих за тај посао", појаснио је Делић и додао да ће огласи за сезонско запошљавање бити објављени на сајтовима, како државне агенције, тако и ентитетских завода и бити доступни на бироима рада.

Из Агенције за рад и запошљавање БиХ су потврдили да тренутна квота за запошљавање радника у Хрватској из земаља које нису дио ЕУ износи свега око 200 радника.

"Поред оних радника који су ушли у ову квоту, без посједавања радне дозволе у Хрватској су могли да раде они наши грађани који имају хрватску путовницу", објаснио је Делић.

Према тренутним информацијама, хрватским послодавцима ће бити потребно убједљиво највећи број радника за рад у области тузима и угоститељства, а потом у области пољопривреде и грађевинарства.
"Они с нашим људима имају јако позитивна искуства и задовољни су квалитетом рада наших људи",  рекао је Делић.

Зоран Павловић, економски аналитичар, овом приликом је рекао да институције БиХ морају у далеко већој мјери радити на склапању међудржавних уговра попут овога, јер уколико радници не могу да се запосле овдје, морају имати опцију да изађу ван земље како би зарадили за живот.

"Хрватска нема довољно радне снаге за обављање сезонских послова и управо због тога отвара своје границе. Познато је да је, поред Хрватске, гдје је велики број наших радника досад радио сезонски илегално, највећи број њих радио и у Црној Гори", рекао је Павловић.

Он је овом приликом нагласио да је свака могућност запошљавања наших људи вани јако важна.
"Удаљавајући младе људе од могућности да дођу до регуларног посла довели смо их у ситуацију да губе радне навике и интерес да уопште раде. У овом смислу је најава овог новог споразума између Хрватске и БиХ јако добра и сматрам да би Агенција за рад и запошљавање требало да ради на томе да овакве уговоре склопи и са другим државама", рекао је он.

Павловић је нагласио да се, уколико у држави нема могућности да се запосле људи, њима мора створити могућност да зараде негдје другдје.

"Боље је да наши људи пронађу своју шансу на сусједним тржиштима, него да сједе овдје и на реде ништа", каже он.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

марко

15.09.2014 09:36

Не бих отисао у Хрватску да радим, радије би крепао од глади у мојој Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ