Освештани темељи цркве у Дугом Пољу

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом освештао је данас темеље и звона цркве Вазнесења Господњег у Дугом Пољу код Сребренице.

Република Српска 14.09.2014 | 19:23
Освештани темељи цркве у Дугом Пољу

"Ово је дан који смо дуго чекали и којем се радујемо. Након вишегодишњег ометања, зла које се било појавило и измишљања разних разлога локалне и међународне заједнице да се спријечи градња ове цркве, окуписмо се пред изграђеним храмом који је наш дом молитве и ништа друго", рекао је владика Хризостом у обраћању православним вјерницима.

Он је поручио великом броју присутних вјерника да мржњу оставе онима чије је то занимање и који су хтјели да забране изградњу ове, као што су прије 14 година забранили изградњу цркве започете у Поточарима.

Епископ је захвалио "потомцима Немањића и Светог Стефана Лазаревића сребреничког" што су истрајали и саградили овај храм.

Владика Хризостом позвао је народ на братску и човјечанску љубав, да одају почаст пострадалим Србима, али и пошту невино настрадалим комшијама муслиманима који изгинуше у наметнутом рату крајем прошлог стољећа.

Предсједник грађевинског одбора за изградњу ове цркве Срђан Ранкић рекао је да су радови започети на Спасовдан 2010. године, али да су прекидани због опструкције општинске бошњачке власти и да су настављени захваљујући Богу, вјерном народу и добијању сагласности од ресорног министарства Републике Српске.

"Овдје су цркве зидане и прије 800 година када је изграђен манастир у Сасама и бројне богомоље и ту традицију српски народ Сребренице наставља уз Божију помоћ", навео је Ранкић.

Након освештања темеља и звона, уручена су признања Епархије зворничко-тузланске најзаслужнијим појединцима и колективима за изградњу овог храма, а потом је услиједио духовно-културни програм у коме су наступили хор Богословије "Света три јерарха" из Фоче и полазници Школе гусала из Сребренице и њихов учитељ, млади гуслар Душан Пејић.

Осим великог броја вјерника из сребреничке и братуначке општине, као и многих који живе у Србији и иностранству а поријеклом су са ових простора, освештању темеља и звона присуствовали су и изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић и војни аташе у Амбасади Русије у БиХ Иван Попов.

Градњу цркве на српском земљишту, које је породица Илић поклонила за изградњу богомоље, оспоравала су бошњачка удружења погинулих и несталих, а затим и локална бошњачка власт која није дала грађевинску дозволу за изградњу. Ова удружења су у почетку подржали и представници неких међународних организација и амбасаде неких земаља у БиХ.

Сребренички свештеник Александар Млађеновић подсјетио је да послије опструкције и дугог "ћутања општинске администрације", којој је достављена сва тражена законом прописана документација, није добијена грађевинска дозвола од општине.

Он је навео да су се потом обратили Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске које је дало одобрење за изградњу цркве.

Након данашњег освештања, биће настављени завршни радови на градњи и уређењу овог храма, као и црквене порте и прилазног пута.

Црква је изграђена радом и жељом Срба из сребреничких села Дуго Поље, Жути Мост, Пећишта, Студенац и Биљача, братуначког села Загони, прилозима других вјерника са подручја двије општине, а посебно Срба рођених у овим крајевима који живе у иностранству и Србији из које су многи дали прилоге за изградњу.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Мд

15.09.2014 08:38

Муслимани су ометали изградњу Цркве, свака цаст, нек им је на образ ,зато је Милорадова полиција цувала дзамије, да не би неко несто помислио.

ОДГОВОРИТЕ