Самарас: Неће нам требати нови кредит

Грчкој не треба нови кредит и неће тражити нови план помоћи са кредиторима из ЕУ и Међународног монетарног фонда /ММФ/, изјавио је данас грчки премијер Антонис Самарас.

Свијет 14.09.2014 | 13:41
Самарас: Неће нам требати нови кредит

Грчкој су до сада била одобрена два међународна програма зајма у укупном износу од 240 милијарди евра како би избјегла стечај, а заузврат је морала да уведе драстичне мјере штедње које су тешко погодиле њене грађане.

"Други кредит истиче крајем децембра и од почетка наредне године Грчка ће моћи да покрије не само своја дуговања већ и камате на дуг", рекао је премијер у интервјуу за дневник "Прото тема".

Он је додао да након исплате другог пакета помоћи Грчка више неће имати потребу за новим кредитима.

"По окончању програма помоћи међународни кредитори - ЕУ, ММФ, Свјетска банка напустиће Грчку као што је био случај са Ирском и Португалијом. Желимо да се држава врати у нормалу", рекао је Самарас.

Међутим, повјериоце и даље забрињава велики јавни дуг који је са 127 одсто бруто националног дохотка у 2009. години порастао на око 176 одсто на крају 2013. године, што износи 318 милијарди евра.

Поједини стручњаци страхују да држава још није у стању да одговори на финансијске потребе и да ће бити присиљена да тражи нову међународну позајмицу.

Коментари / 0

Оставите коментар