Велс ће кренути стопама Шкотске?

Референдум о независности Шкотске могао би да инспирише и националисте у Велсу да за неколико година крену сличним путем, пише лондонски дневник "Гардијан".

Свијет 13.09.2014 | 17:40
Велс ће кренути стопама Шкотске?

Мада су анкете спроведене ранијих година показивале да свега 10 одсто грађана Велса подржава независност, "Гардијан" оцењује да би, после кампање и рефендума у Шкотској, националистички покрет могао да ојача.

"Биће потребно много посла, али мислим да то може да се догоди. Имам више од 50 година, али верујем да ћу доживети независност" Велса, рекла је Енхаред Томос, дечија списатељица, промотерка велшког језика и политички активиста по повратку из посете Шкотској.

Она је изразила уверење да би енергија коју је осетила у разговору с људима у Шкотској могла да се прошири и на села и градове у Велсу.

Томос је признала да Велс није економски довољно снажан, да би, у случају независности, имао слаб утицај у Европи и да је тесно повезан са Енглеском, с којом се граничи.

"Људи кажу да смо сиромашна земља. Велс није сиромашан. Имамо огромна природна богатства, а сиромашни смо зато што Вестминстер одређује правила, која никад не иду нама у прилог", каже Томос.

Неки политичари у Велсу сматрају да независност више не треба сматрати за недостижан сан.

Хауел Вилијамс, посланик Велшке партије, каже да чланови његове стране осећају да им могућност промене улива енергију и пружа инспирацију.

"Кампања 'Да' (за независност Шкотске) није епидемија, али јесте заразна", рекао је он. "Мислим да су промене део историје ових острва."

Адам Прајс, бивши парламентарац који је пре 10 година доспео на насловне стране због покушаја импичмента тадашњег премијера Тонија Блера због сукоба у Ираку, позвао је велшки народ да "збаци окове 600-годишње енглеске доминације".

"Пре 600 година наша држава је уништена", рекао је Прајс. "Ми смо можда најдуже војно окупирана нација у историји Европе... У овом веку, можда у нашој генерацији, Велс ће бити независна држава. Морамо да се припремимо за то."

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

референдум

13.09.2014 16:03

Сви се осамосталисе само Баја лазе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папагај Додик

13.09.2014 16:19

Милорад Додик ко папагај понавља, независност, независност,независност и још неколико хиљада пута независност и папагај остаде папагај без дјела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

14.09.2014 09:07

Нека Енглези виде шта су нама немилосрдно радили. Дође ђаво по своје прије или касније.

ОДГОВОРИТЕ