Почиње лов на гласове бирача

Симболичним лијепљењем првог плаката, трибинама, прес-конференцијама и дијељењем промотивног материјала, политичке партије у БиХ и њихови кандидати данас ће започети кампању за предстојеће опште изборе у БиХ, која ће трајати до 11. октобра.

Босна и Херцеговина 12.09.2014 | 07:41
Почиње лов на гласове бирача

Централна изборна комисија БиХ позвала је јуче политичке странке, кандидате и присталице партија да се у изборној кампањи за опште изборе суздрже од кориштења националистичке и антидржавне реторике и изјава које дижу тензије.

Предсједник ЦИК-а Стјепан Микић напоменуо је да је, према Изборном закону, у периоду изборне кампање забрањено уклањање промотивних плаката, вођење кампање нарушавањем полне равноправности, плакатирање објеката јавних институција, лијепљење плаката по вјерским и образовним установама и ометање скупова других политичких странака.

"Посебно бих скренуо пажњу на забрану кориштења језика мржње. ЦИК за свако кршење закона има овласти да изрекне новчану казну од највише 10.000 КМ, да уклони име кандидата са кандидатске листе или да поништи овјеру политичког субјекта", упозорио је Микић.

ЦИК је до јуче за посматрање изборних активности акредитовао 82 посматрача, од чега су 34 међународна.

Челници ЦИК-а осврнули су се и на медијске иступе неких невладиних организација и једног кандидата за бошњачког члана Предсједништва БиХ, који тврде да је на адресе бирача у Сјеверној Америци долазило десетине и стотине гласачких листића. Кандидат Странке дијаспоре БиХ за члана Предсједништва БиХ Џебраил Бајрамовић чак је новинарима показао те гласачке листиће. Микић је с чуђењем упитао откуд једном кандидату толики гласачки листићи и најавио да ће ЦИК све провјерити путем "БХ поште", каја је раније изабрана за дистрибутера гласачког материјала за бираче ван БиХ.

Бранко Петрић, члан ЦИК-а, казао је да њима овакви случајеви нису пријављени.

"Индикативно је да један кандидат носа вреће с гласачким листићима! Ако сматра да је оштећен, нек то пријави ЦИК-у или надлежим тужилаштвима ради провјера", поручио је Петрић.

Из коалиције невладиних органаизација "Под лупом", чији посматрачи прате изборни процес, тврде да су упознати с примјерима вођења изборне кампање и прије 12. септембра, али и да су обавијештени о нерегуларностима у раду бирачких одбора.

"Јавна је тајна трговина мјестима у бирачким одборима у виду трампе између странака или куповине мјеста у тим одборима, гдје на крају може практично бити заступљена само једна странка", изјавио је Илија Трнинић, члан Стратешког одбора коалиције "Под лупом".

Предсједник ЦИК-а Стјепан Микић устврдио је да они нису добили пријаве о продаји и куповини мјеста у бирачким одборима, али је истакао да је већ оцијењено да су бирачки одбори најслабији дио изборног процеса, због чега су и организоване обуке њихових чланова. Он је бираче из Брчко дистрикта, који нису изабрали енитетско држављанство па немају право гласа (39.974 особе), обавијестио да 12. октобра могу гласати на непотврђеним листићима ако до тада докажу да су се опредијелили у којем ентитеу желе бирати власт.

Што се тиче самих политичких партија и њиховог званичног обиљежавања изборне кампање, готово сви субјекти ће данас око 12 часова обиљежити почетак лова на гласове бирача.

СНСД ће лијепљењем првог плаката на платоу испред Палате Републике симболично почети своју изборну кампању за опште изборе, који се одржавају 12. октобра. Лијепљењу првог плаката присуствоваће Милорад Додик, предсједник СНСД-а и кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника РС, те Жељка Цвијановић, такође кандидат ове коалиције за члана Предсједништва БиХ.

Овом догађају присуствоваће и Игор Радојичић, носилац листе СНСД-а за НСРС у Изборној јединици три те Никола Шпирић, носилац листе СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ у Изборној јединици један.
Ова странка ће вечерас организовати и трибину у Источном Сарајеву, на којој ће говорити Додик и Цвијановићева, а одлуку да се у кампању крене из овог дијела РС донио је Главни изборни штаб СНСД-а.

Највећа опозициона странка у РС, СДС почетак изборне кампање озваничиће у "Кристалној сали", хотела "Босна", такође у 12 часова, с тим да ће заједно са странкама окупљеним око Савеза за промјене исти дан, навече организвати трибину у дворани "Борик". На овој трибини говориће лидери политичких партија окупљених око Савеза за промјене и кандидати ове коалиције за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, односно Огњен Тадић и Младен Иванић.

ДНС ће прву предизборну трибину одржати у Бијељини, заједно са својим партнерима НС-ом и СРС-ом. Трибини ће присуствовати Марко Павић, лидер ДНС-а, Адам Шукало, лидер НС-а, и Драган Ђурђевић, предсједник СРС-а. Странка Праведне политике, чији је лидер Драгомир Јовичић, кампању ће започети окупљањем руководства и кандидата ове странке за предстојеће опште изборе испред Народног позоришта РС у симболично вријеме, односно у пет до 12. Социјалистичка партија кампању ће започети из својих просторија подјелом чланских карата и представљањем кандидата.

Када су у питању странке из ФБиХ, СДА ће у кампању кренути из Бановића са Трга жртава Сребренице, гдје ће се грађанима обратити Бакир Изетбеговић, кандидат ове странке за бошњачког члана Предсједништва БиХ.

Када је у питању СДП БиХ, они ће у кампању кренути из страначких просторија и организовањем прес-конференције, на којој ће присуствовати лидер ове странке Златко Лагумџија, кандидати и носиоци изборних листа.

Хрватска демократска заједница (ХДЗ) кампању ће започети из купрешког хотела "Адриа Ски", а међу говорницима, поред Драгана Човића, кандидата ове странке за члана Предсједништва БиХ, биће и Томислав Карамарко, предсједник ХДЗ Хрватске.

Огњен Тадић и Младен Иванић, кандидати Савеза за промјене за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ, позвали су грађане РС да буду дио процеса промјена које су, како кажу, већ започеле.

Иванић је позвао бираче да током предизборне кампање разумно, без тензија, процијене ситуацију и одлуче за кога ће гласати.

"Промјене су практично почеле, грађани то осјећају и ја их позивам да буду дио тог процеса", рекао је Иванић.

Он је рекао да ће Жељку Цвијановић, као кандидата владајућих странака за члана Предсједништва, поштовати као противкандидата и као даму и да ће се за гласове борити програмом који ће представљати и који значи опоравак РС.

На фер кампању позвао је и Тадић замоливши све политичке субјекте да му, уколико буде изабран, помогну да са што мање проблема, свађа и међусобних сукобљавања заврше демократски процес и окупе све здраве политичке снаге заинтересоване за промјене.

Комитет РС за борбу против говора мржње на интернету позива политичке субјекте да се у току кампање за опште изборе суздрже од говора мржње.

"Познато је да непримјерене изјаве појединих политичара изазивају појаву чешћег и радикалнијег говора мржње на друштвеним мрежама, порталима, али и у свакодневном животу, а та појава долази до изражаја у вријеме предизборних кампања. У борби за политичку позицију сви носиоци јавних функција и политички кандидати на изборима требало би да имају на уму да је друштвена одговорност према омладини и свим грађанима изнад било које функције и да у својој борби треба да служе за примјер младим људима", стоји у саопштењу овог комитета.

Општи избори 2014. године

- 3.278.908 регистрованих бирача
- 65 политичких странака овјерено
- 24 независна кандидата
- 24 коалиције овјерене
- 7.748 кандидата на листама

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Игор Р

12.09.2014 05:43

Само су Баји, кумовима и послушницимаизбори бити или не бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука1/1

12.09.2014 05:49

До побједе с два Младена,Драганом и Огњеном...СРЕТНО МОМЦИ...БАЊА ЛУКА ЈЕ УЗ ВАС

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан_независност

12.09.2014 06:08

Вец се наслуцује независност Српске. Само да бар јос један мандат освоји господин Додик и његова странка СНСД и убиједјен сам у независност у сљедеце 4 године. Поготово ако јос и Радонциц побиједи код муслимана, ствари би се требале одвијати у најбољем реду за Републику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитан

12.09.2014 06:14

Нек нам је Бог на помоћи. Ја стварно не знам одакле им снаге и воље да оволико лажу, мада опет више ме збуњују будале које се примају на њихову причу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

модран.цом

12.09.2014 06:32

По свој прилици ово ће бити до сада најгора кампања. Много више ће се морати обећавати, а много мање биће остварења истих.То у преводу значи нема више асвалтирања сеоских сокака и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

12.09.2014 06:46

Прије избора лазу сви, након избора она странка која је на власти. Краду сви а нај висе владајуца странка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

домаци странац

12.09.2014 06:49

Побједи це она странка која најмање новца улози у кампању, а тим новцем који је намјењен кампањи помогне народу за опоравак од поплаве! Мој прједлог за предизборну кампању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојан

12.09.2014 06:49

Свако нормалан це гласати за промјене!!!!!!Били смо свједоци актуелне власти и признајмо лосе искуство, а обецања да це бити боље су само за наивне ако нисмо знали за 8 година и сад одједном пуни идеја сретно народе и памет у главу 4 године су дуге посебно замољавам борце да се сјете ста нам је актуелна власт уцинила финансијски, а да не говоримо о увредама као непријатељима земље итд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

12.09.2014 06:57

Ако Бајина изборна масинерија буде радила оптимално опет це добити нови мандат,назалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

12.09.2014 07:03

Почело је значи. Нека у такмичењу побиједи најбољи, а то је, сигурно, садашња опозиција са својим кандидатима.Пошто су моја очекивања на сваком плану изневјерили ови који су сада на власти, а имали су моју подршку, мој глас сада иде за паметног Огњена Тадића и Младена Босића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

недјо 2

12.09.2014 07:37

Пратим једне и друге и казем сви исти нема разлике никакве све иста фурда сјаси Курта да узјасе Мурта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

12.09.2014 07:59

Католички језуити из Ватикан су за пројекат звани Избори узели мотив из приче о Сократу. Пројекат звани Избори је поверен на израду YАЛЕ УНИВЕРСИТY (Читај:Лобања и кост). Избори су Циркус који су смислили католици ради слуђивања маса. Миорамо 1.Изборе и католички облик власти укинути 2. Поставити једног Високог представника да управља са нама 3. Производити органску храну, јер Ватикан Запад храни са ГМО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

12.09.2014 08:08

Милорад Додик је био најтежа грешка Срба из Републике Српске откад је исте. Ту грешку неће бити лако исправити деценијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ловац

12.09.2014 08:20

Мозете ловити колико хоцете ја не гласам, бандо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Додик демантује сам себе

12.09.2014 08:33

Миле Додик демантује сам себе.Фантастична могућност да се покаже који је лажов: БЕОГРАД – Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за „Данас” да ништа од онога што је рекао Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације, није тачно и да би „тај господин требало да престане са лажима”. Вебер тврди да је Додик намеравао је да уз руску подршку, током анексије Крима, крене у отцепљење Републике Српске, али да га је у томе спречио премијер Србије Александар Вучић. Верујем да је господин Вебер информисан, али је овога пута промашио све, јер је све што је рекао спин и подвала. Не могу да верујем да је и „Данас” пао на те глупости, рекао је Додик. Република Српска наравно да има свој концепт и она ће сходно процени коју имамо кренути у том смеру. Али наш примарни циљ је да појачамо аутономију РС и то је чиста прича, рекао је Додик и напоменуо да је све то део хистерије која се на Западу прави око Русије и Крима, а заборавља се да је Крим сасвим легитимно спровео референдум и касније донео одлуку о приступању Русији. На питање да прокоментарише тврдње Вебера да је у намери да отцепи Републику Српску из федерације БИХ рачунао на подршку Русије, председник РС истиче да приче о отцепљењу нису тачне, али је тачно да је он увек имао добру сарадњу са Русијом. Навео је и да идуће недеље путује у ту пријатељску земљу како би ојачао сарадњу, али није желео да одговори о каквој врсти сарадње је реч. Председник РС негира и Веберове тврдње да га је у намери да крене у отцепљење Републике Српске и остварење дуго најављиваног плана спречио премијер Србије Александар Вучић. „То питање у нашим разговорима није било на дневном реду, иако је статус Републике Српске стална тема”, истакао је Додик. (Фонет) хттп://www.нспм.рс/хроника/милорад-додик-тацно-је-да-имамо-добру-сарадњу-са-русијом-али-све-друго-је-веберов-спин-и-подвала.хтмл#yвЦоммент113599

ОДГОВОРИТЕ
Name

колапс

12.09.2014 08:36

Са срецом да буде. Огњен предсједник, Младен премијер, Младен цлан Предсједниства. Убједљива вецина у скупстини, преко 70%. За садасњу опозицију, а будуцу власт. Да свима донесете боље услове за зивот и праведније друство. Народ је уз вас, велика вецина вас подрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предвиђања

12.09.2014 09:18

Мислим да ће однос снага бити отприлике овакав а памтићемо пост и поновити послије избора - СНСД - 40%, СДС - 27%, ДНС-8% ПДП - 6% ... За појединачне позиције неће се ништа промјенити сем што ће прва жена у Предсједништво. Живи били па видјели. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изборна прогноза 67% наспрам 33%

12.09.2014 09:47

67% гласова народа добива Савез за пројене (СДС и странке око СДС-а), а 33% СНСД и странке око СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изборна прогноза 67% наспрам 33%

12.09.2014 09:50

Нешто слично ће добити и кандидат савеза за промјене Младен Иванић у односу на СНСД-овску Жељку Цвијановић, однос 67% у корист Иванића, 33% Цвијановићка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.09.2014 11:29

Шта ту има да се прогнозира када се све зна, МИЛЕ, МИЛЕ и опет МИЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈК

12.09.2014 13:35

Уопсте ми није јасно због цега форсирате СДС И овог сунтавог Иваница.Колико знам СДС је био на власти са Саровицем И ниста ам а бад ниста није у радио за добробит РС,а Иваниц се само румба по политицкој сцениц РС И колико зна ни он ниста није у радио да би добио повјерење код народа.Ало цемо право,немамо ми у РС за кога да гласамо Или си необразовани довољно да буду политицари Или су прецисе усли у криминал.Само знам засигурно ко год дид хе на бласт народу ниста неце бити боље.

ОДГОВОРИТЕ