Реализовано 92 одсто закључака

Савјет министара БиХ реализовао је 92 одсто закључака донесених у првих шест мјесеца ове године, наводи се у прегледу реализације закључака Генералног секретаријата Савјета министара БиХ, који је размотрен на данашњој сједници.

Босна и Херцеговина 10.09.2014 | 18:41
Реализовано 92 одсто закључака

Савјет министара БиХ је од јануара до јуна реализовао 227 закључака од укупно зацртаних 248.

Министарства и друге институције, које нису у цијелости реализовале закључке, задужени су да их без даљег одлагања проведу, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Када је ријеч о закључцима чија реализација захтијева дужи временски период или сарадњу са другим институцијама, наложено је да се убрзају активности на њиховој реализацији.

На сједници је истакнуто да реализација закључака и убудуће треба да буде приоритет свих министарстава и других институција БиХ.

Савјет министара БиХ упознат је са информацијом Дирекције за економско планирање о перспективама 2015-2017. године, у којој се наводи да би економски раст БиХ могао износити 1,8 одсто у овој, те 3,2
одсто у 2015. години.

Очекивано постепено јачање економског раста у евро-зони и непосредном окружењу би требало довести до даљег постепеног јачања економије БиХ са стопом раста у 2016. години од 4,1 посто, односно 4,6 посто 2017. године.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију о приједлогу покретања приступања БиХ програму Европске уније "Царина 2020" и овластио Министарство спољне трговине и економских односа за носиоца активности у
вези са приступањем овом програму.

Из претприступних фондова биће планирана средства за контрибуцију БиХ у програму "Царина 2020". Ријеч је о програму ЕУ за подршку функционисању и модернизацији царинске уније ради јачања унутрашњег тржишта путем сарадње земаља чланица, њихових царинских управа и њихових службеника.

Дио Програма омогућава приступ јединственој ИТ платформи којој се БиХ може придружити и прије уласка у ЕУ. Учешће у јединственом ИТ царинском систему би обезбиједило лакши и убрзани промет робе у БиХ и из ње.

Савјет министара БиХ усвојио је информацију Дирекције за европске интеграција о приједлогу пакета грант апликација за кандидовање у оквиру 12. ограниченог позива за предају пројеката Инвестиционог оквира
за западни Балкан /ВБИФ/.

Канцеларија ИПА координатора БиХ задужена је да Секретаријату ВБИФ-а одмах достави апликације из БиХ за изградњу канализационих колектора и постројења за третман отпадних вода у Цазину, план смањења цурења воде у општини Тузла - фаза два, те водоснабдијевање и санитацију у Републици Српској.


Коментари / 0

Оставите коментар