Обамин план за уништење Исламске државе

Амерички председник Барак Обама поручио је лидерима Конгреса да има овлашћења неопходна за предузимање акције са циљем уништења екстремистичке организације Исламска држава, која делује у Ираку и Сирији.

Свијет 10.09.2014 | 09:36
Обамин план за уништење Исламске државе

Обама је овом изјавом наговестио да Бела кућа неће тражити од Конгреса да гласа да би се одобрио његов план, навела је агенција Ројтерс.

"Председник је рекао лидерима да има овлашћења потребна да се предузме акција против Исламске државе у складу са мисијом коју ће изнети у обраћању нацији", саопштила је Бела кућа.

У саопштењу се наводи да је Обама истакао да верује да је "нација јача и напори ефикаснији када председник и Конгрес заједнички раде на борби против претње по националну безбедност, као што је Исламска држава".

Агенције су раније јавиле да је Обама затражио од конгресних лидера подршку за свеобухватно и потенцијално дуготрајну војну кампању са циљем да се поразе екстремисти у Ираку и Сирији.

Обама је одржао састанак уочи јавног обраћања нацији у којем ће изнети план за борбу против екстремистичке организације Исламска држава.

Очекује се да ће се Обама заложити за ваздушне ударе ширег обима у Ираку, а могуће и у Сирији, као и пружање веће подршке снагама у обе земље.

Обама, како наводи АП, од савезника у Европи, на Блиском истоку очекује исту посвећеност.

"Председник верује да је ово приоритет националне безбедности. Говориће о ризицима са којима се суочавају САД и стратегији супротстављања тим ризицима, као и о уништењу Исламске државе", изјавио је портпарол Беле куће Џош Ернест.

Обама ће се нацији обратити у 21 сат по локалном времену, што је његово ретко јавно обраћање у ударном термину.

У том телевизијском обраћању, Обама ће покушати да ублажи критике да је споро одреаговао на напредовање екстремиста у Сирији и Ираку, навела је агенција АФП.

Обама ће говор одржати дан уочи 13 година од терористичких напада на Њујорк и Вашингтон, 11. септембра 2001. године.

Америчка јавност, судећи према најновијим резултатима испитивања јавног мњења, све више подржава ограничену интервенцију и у Сирији.

Према анкети Вашингтон поста и Еј-Би-Си њуза (АБЦ Неwс), девет од 10 испитаника је навело да сматра Исламску државу озбиљном претњом.

Обама је пре три дана у интервјуу за Ен-Би-Си (НБЦ) рекао да САД не располажу информацијама о некој непосредној претњи Исламске државе по САД, али да је ипак ова терористичка организација привукла у своје редове и неке људе из западних земаља, који би могли неометано да уђу у САД, што би могло да представља озбиљну претњу.


Извор: Агенције

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

10.09.2014 08:41

Обама радио си неке ствари што ниси требао а сад нек испашта твој народ ти ћеш на сигурно.

ОДГОВОРИТЕ