Ново невријеме пријети новим поплавама

Надлежне институције у Републици Српској због најављених обилних падавина у наредна три дана упозоравају грађане који живе уз водотокове и бујичне потоке на могућност њиховог изливања и позивају их на опрез и приправност.

Република Српска 10.09.2014 | 20:27
Ново невријеме пријети новим поплавама

Тако су од данас ујутру све надлежне службе за одбрану од поплава у Новом Граду у првом степену приправности, а превентивно је напуњено 2.000 врећа.

Сњежана Раилић, начелница општине, казала је како је сачињен и план евакуције грађана у случају да то буде потребно.

"Све службе морају бити спремне иако се надамо да планиране мјере неће бити потребне", казала је Раилићева.

Иначе, прогнозе најављују падавине на западу око 80 литара по квадратном метру, понегдје и до 100 литара, а на југу и до 150 литара по квадратном метру. Повећана опасност од поплава очекује се за град Приједор и општине Нови Град, Костајницу и Козарску Дубицу.

Превентивно се дјелује и у Приједору, гдје је Штаб за ванредне ситуације града ставио у стање приправности све субјекте заштите и спасавања, како би, у случају потребе, на вријеме предузели потребне мјере.

"Градски штаб за ванредне ситуације препоручује грађанима који живе у зонама потенцијалног поплавног ризика да прате медије и ситуацију на терену како би, у случају потребе, на вријеме предузели превентивне мјере заштите", наводи се у саопштењу.

Исто саопштење издали су и локални штабови у Костајници, Бијељини и Бањалуци.
Стручњаци "Вода Српске" упозорили су надлежне у локалним заједницама које се налазе у сливу ријеке Саве на критичне тачке, гдје је у току припрема насипа за одбрану од могућих поплава.

Саша Авакумовић, помоћник директора, казао је да се дуж савског насипа у РС предузимају привремене мјере како би се ријека задржала у кориту.

Ситуација ће се помно пратити и у Шамцу, гдје из Цивилне заштите кажу да процјене показују како ово подручје не би требало да буде угрожено најављеним падавинама. Боро Богдановић, руководилац општинске Цивилне заштите, казао је како се у складу са закључцима и приједлозима мјера Републичке управе Цивилне заштите приступило реализацији превентивних мјера из Оперативног плана заштите и спасавања од поплава.

Жељка Цвијановић, премијерка РС, позвала је све надлежне републичке и локалне институције да предузму превентивне мјере како би били у приправности поводом најављених обилних падавина, које се очекују у Српској.

У Добоју су, такође, у приправности због најављеног невремена, а у њега би, како ствари стоје, могли ући појачани за нове снаге.

Наиме, данас је завршена обука представника заједница етажних власника за случајеве природних и других непогода, на коју је било позвано њих 360, а од којих се одазвало нешто око 60 одсто.

"Циљ обуке је да се становништво припреми и укључи у систем узајамне и личне заштите у случају природних непогода, а обухвата стечена искуства из мајских поплава, те превентивне мјере заштите у случају пожара и земљотреса", казао је Милко Видаковић, шеф Цивилне заштите Добој.

Према његовим ријечима, Цивилна заштита је набавила 50.000 врећа и пјесак које ће постављати на свим критичним тачкама које су и прије биле плављене.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јован

10.09.2014 07:10

Је ли се то пробудила Цивилна заштита РС из зимског дугогодишњег сна. Јадни ми ако се сав њихов рад своди на упозорења!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНАЈАВЉУЈТЕ

10.09.2014 08:35

ПОПЛАВЕ МОЗЕТЕ САМО РЈЕСИТИ САМО СА СИПОМ ТЈ ДА ПОХАПСИ И НАСЕГ МИН ПОЉОПРИВРЕДЕ МИН СТЕВУ МИРЈАНИЦА И ДИР ВОДА АНДЈЕЛИЦА И СВЕ СЉУНКАРЕ ИСТЈЕРАТИ ИЗ КОРИТА РИЈЕКА ЈЕР ГДЈЕ ГОД ОНИ КРАДУ СЉУНАК ТУ СЕ ВОДА ИЗЉЕВА ЈЕР ОНИ РУСЕ НАСИПЕ ДА БИ УСЛИ У КОРИТО СА МАСИНАМА ОВО ЈЕ КРИМИНАЛ У ДЕСЕТИНАМА МИЛИОНА И ТО СЕ МОЗЕ РИЈЕСИТИ САМО ХАПСЕЊЕМ КРИМИНАЛАЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.09.2014 08:39

Наравно да це бити поплава када Интеграл удје у ријеку Босну са багерима и вади скјунак и насипа ауто цесту без концесије без одобрена без накнаде без пројекта једино и има сагласност од кума за кума народе ово цемо морати изгледа сами рјесавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

10.09.2014 09:12

Да ми неко не узме за зло , али мислим да ми сви нисмо ништа боље ни заслужили осим непогода! Гледам јуче пост о могућим новим поплавама и нико ништа не коментарише, али изјаве Додика, анонимца Суљагића, Тадића, ма на стотине коментара! Схватите док год смо ми " овце " њима, " нашим политичарима " је лако са нама! Немам проблем ни са ким, да има посла у Лопарама и да нећу имати проблема због имена, ето мене сутра у Лопаре јер су угрожени моји егзистенцијални интереси, двије године не радим!

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрица одзак

10.09.2014 09:21

Молимо Сипу да додје и ухапси и то је бајбоље викендом људе сто краду сљунак из ријека Босне и Саве а то су КУЗМАНОВИЦ ПЕТРИЦ МАРТИЦ ЈАТА КАФЕДЗИЦ ЈУРИЦ РУСКИЦ ТЕМПО ВРАНИЦА И ТО ВАМ ЈЕ КРАДЈА НА ДНЕВНОМ НИВОУ ОКО ДЕСЕТ ХИЉАДА КУБИКА СТО ЈЕ ВРИЈЕДНОСТ ОКО 50 000 КМ ДНЕВНО А ОВО ВЕЦ РАДЕ ИНТЕЗИВНО ЦЕТИРИ МЈЕСЕЦА ЗНАЦИ УКРАЛИ СУ ОД ДРЗАВЕ ДО САДА ОКО СЕСТ МИЛИОНА КМ А НАМА НАРОДУ ПРАВЕ ПОПЛАВЕ ЈЕР СУ СВЕ НАСИПЕ УНИСТИЛИ ТО СУ СТОТИНЕ КАМИОНА А НИКО НЕМА КОНЦЕСИЈУ СВЕ НЕКЕ КАО САГЛАСНОСТИ ОД ВОДА СРПСКЕ А ПРОВЈЕРИЛИ СМО ТО ПОТПАДА ПОД КОНЦЕСИЈУ А ОНИ ТО НЕМАЈУ ЗНАЦИ КРАДУ МИЛИОНЕ А ВЛАСТ ГЛЕДА СИПА ДОЛАЗИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен

10.09.2014 10:09

Овако це ако бог да и нас баја . Неко мема марку дјеци за кифлу а они од постеног рада милијарде...како јадни могу зарадити толике плате постеним радом. Само у кавез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссссс

10.09.2014 14:21

Бице увек поплаве док је Додик на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

10.09.2014 17:05

Докле год обицног градјанина висе интересује ста се догадја на политицкој сцени од проблема од поплава, не треба да се нико ницему цуди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поплављен и изуједан од комарци

10.09.2014 18:57

Лопови сви до једног ови политицари, па поцните вец да поправљате те насипе ... хоцемо ли зивети у страху од кисе до кисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

са лица мјеста

10.09.2014 23:22

Чујте молим вас боро каже везано за самац па тај исти боро је осто заробљен у кафићу кад је била поплава у Самцу јер се ноћ прије убио од алкохола и преспаво у кафићу док смо ми спасавали народ 16.5. Нигде ни цивилне заштите ни општинске администрације само нас пар са чамцима,А сад то они као нешто паметни сад па касно браћо е где ми живимо помози нам Бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука 1

11.09.2014 04:48

Гаврановиц, градонацелник Бања Луке, казе да немају пара да направе мост код Витаминке тј. мост који преко Врбаса спаја Цесму и Лазарево, јер мост коста (по њиховом калкулацијама) 7.000.000 КМ.... ГЛАВНИ УЛИЗАЦ СНСДА ТО КАЗЕ А ДОНИО ОДЛУКУ ДА 7.000.000 КМ ДА ЗА РЕНОВИРАЊЕ ДВОРАНА БОРИК. ЉУДИ МОЈИ ТО ЈЕ ЗА ПЛАКАЊЕ ИЛИ ЗА ВЈЕСАЊЕ... ЗАМИСЛИТЕ ДА ЉУДИ У СПОРТСКОЈ ДВОРАНИ БОРИК ЛИЈЕПЕ ВАЊСКЕ И УНУТРАСЊЕ ПЛОЦИЦЕ ПРЕКО ПЛОЦИЦА, И У ЛУДИЛУ У КОЈЕМ ОНИ ЗИВЕ СА ТИМ ИЗ ОПСТИНСКИХ СТРУКТУРА ОНИ НЕ ВИДЕ И НЕ СМАТРАЈУ НИСТА ЛОСЕ, ДА ЉУДИ НЕМАЈУ МОСТ (који им је јос Тито направио, а ови из СНСДА РЕНОВИРАЈУ ДВОРАНУ БОРИК ЗА 7.000.000 КМ....КАЗУ ДОНИЈЕЛА СКУПСТИНСКА ВЕЦИНА, КОЈУ ЦИНЕ МИЛИНИ УВЛАКАЦИ И КОЈИ НА ДВОРАНИ УЗЕСЕ ПАР МИЛИОНА ЗА СЕБЕ.... НАРОД СТО МОРА ИЦИ 15 КМ ОКОЛО ЈЕР НЕМАЈУ МОСТ ... АКО ИМ СЕ КУЦА ЗАПАЛИ НЕМА МОГУЦНОСТИ ДА ДОДЈЕ ВАТРОГАСНО ВОЗИЛО... КОГА ТО ИНТЕРЕСУЈЕ И КОГА БРИГА ЗА ТО... ТОЛИКО СУ ОГРИЗЛИ У ВЛАСТ ДА НЕ ТРЕБА ЦУДИТИ ДА ДОНЕСУ ЗАКОН ДА ТИ ФРАЈЕРИ КОЈИ ОДЛУЦУЈУ О НАСИМ ЗИВОТИМА, ДОНЕСУ / ПОДЗАКОНСКЕ АКТЕ /како они то воле реци / .... ДА НАМ ИМАЈУ ПРАВО И ЗИВОТЕ УЗЕТИ ЈЕР ЈЕ ТО ДОНИЈЕЛА СКУПСТИНСКА ВЕЦИНА.... ЗИВЈЕЛА ГАВРАНОВИЦЕВА, НОВАКОВИЦЕВА, БУДИМИРОВА ВЛАСТ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

12.09.2014 07:56

У питању је еколошки рат који изводи крвава шапа из Ватикана помоћу ХААРП. ХААРП је електронски акцелератор магнетних таласа, помоћу кога се упрвља са временским не приликама.. Тастер од ХААРП-а се налази у лабораторији у Америци. Американци су највеће жртве Ватикана на свету. Ватикан прво тестира: ЕБОЛУ, ГМО, ЕИДС, ХААРП, КАНЦЕР итд.., у Америци, а затим те шпеције примењује по свету..

ОДГОВОРИТЕ