"Пут хероина" заобилази Балкан

Хероин произведен у Авганистану све више се шверцује преко јужног морског пута ка источној Африци и потом ка Европи и Северној Америци.

 

Свијет 09.09.2014 | 18:02
"Пут хероина" заобилази Балкан

То је нов “пут дроге“ уместо преко досадашње копнене руте, која је водила и преко Балкана, указује Канцеларија УН за борбу против наркотика и криминала.

Директор УНОДЦ Јури Федотов, у говору на данашњој конференцији у бечком седишту УН, нагласио је да кривично гоњење на мору представља велики проблем.

Према УНОДЦ, у Авганистану се производи око 90 одсто хероина који се налази у оптицају широм света.

Због побољшаног кривичног гоњења између земаља централне Азије, приступања источноевропских земаља ЕУ, као и рата у Сирији, шверцери користе све мање традиционалне руте преко централне Азије, Персије и Балкана.

"Истовремено је производња опијума драстично повећана у Авганистану", казао је Федотов указујући на нове руте преко Индијског океана.

Појачаним деловањем морске флоте у Индијском океану у борби против тероризма је у протеклих 18 месеци заплењено 4.200 килограма хероина, наводи УНОДЦ. Водећу улогу у томе има Међународни морски савез (ЦМФ), удружење са седиштем у Бахреину, које има 30 држава чланица.

"Поносни смо на оно што смо постигли. Међутим, када се наши резултати пореде са производњом хероина широм света, види се да се ради само о малом уделу", констатовао је заменик команданта ЦМФ Кејт Блоунт.

У борби против шверца наркотика проблем представљају пре свега недостајући закони и некажњивост.

"Према нашим законима смемо да делујемо само на дистанци до 12 наутичких миља (око 22 километара) од копна. Не смемо да заплењујемо сумњиве бродове на мору", указао је Роџер Вилијем Сијанга, надлежни члан власти Танзаније.

Шверц наркотика има и непосредне ефекте на земље које се налазе у окружењу актуелне транспортне руте.

Према саветнику у Министарству унутрашњих послова Сејшела Рејмонду Ангеу, све мање туриста се усуђује на путовање бродом из страха од шверцера и гусара, а истовремено опадају приходи од лова на туну.

"Шверцери наркотика убијају људе, немају никакве моралне принципе. Ако ускоро нешто не предузмемо, овај проблем ће нас савладати", рекао је министар унутрашњих послова Сејшела Џоел Морган.


Коментари / 0

Оставите коментар