Изазови независности Шкотске

Становници Шкотске 18. септембра изјасниће се да ли су за излазак из Уједињеног Краљевства после више од три века, а ако буде изгласано "да" онда би могло да буде тешко Шкотској да надје савезнике изван Велике Британије, навео је у данашњем тексту у "Тајмсу" председник Центра за медјународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић.

Свијет 09.09.2014 | 16:01
Изазови независности Шкотске

"Шкоти морају да схвате да гласање за независност неће проћи без последица за остатак Уједињеног Краљевства и Европе", нагласио је Јеремић. Природни и људски ресурси Шкотске као и осећај идентитета свакако представљају одрживу основу да она сама стоји на светској сцени у будућности, сматра Јеремић и додаје да ће се ипак економске и дипломатске последице изгласавања "да" осетити далеко изван граница Велике Британије, са значајним утицајем на европске и медјународне ангажмане. Независна Шкотска биће суочена са изазовом враћања свог дела дуга Велике Британије, а ако Шкотска "оде" од поделе дуга, као што прети, успостављање добрих односа са медјународним финансијским институцијама биће испуњен потешкоћама, сматра Јеремић. То би створило преседан за друге сецесионисте у Европи и шире да тврде да је део њиховог дуга нелегитиман, упозорио је он. Единбург ће морати да уложи захтев за чланство у свакој мултилатералној организацији којој Шкотска тренутно припада преко Велике Британије, даље наводи Јеремић.

У неким случајевима, према Јеремићу, пријем може да буде релативно једноставан, као што су Уједињене нације (УН) и Организација за европску безбедност и сарадњу у Европи (ОЕБС). Што се тиче НАТО и ЕУ, на основу саопштења њихових лидера, пријем у те две организације биће "далеко" од аутоматског, истакао је Јеремић.

Сецесија Шкотске негативно ће да погоди мултиетничке демократије као што су Белгија и посебно Шпанија, које су дубоко узнемирене могућношћу да Шкотска изгласа независност, а што би додатно утицало на каталонске и баскијске аспирације за независношћу. "Било би тешко сувереној Шкотској да се нада лаком уласку у ЕУ и добијању пуне подршке престоница ЕУ, а које се боре да одрже своје државе заједно, делом због преседана самог кандидата", навео је Јеремић.

Јеремић је истакао да би независност Шкотске могла да повећа вероватноћу да ће Велика Британија да напусти ЕУ. Европска унија без шесте највеће светске економије и једне од највештијих светских дипломатија остала би значајно ослабљена у медјународним круговима, оценио је Јеремић.

Изгласавање независности могло би, такодје, да изазиве дебату о будућности кључног сталног члана са правом вета у Савету безбедности, које држи Уједињено Краљевство. Шкотска независност могла би да оснажи утицајне заинтересоване стране "да притисну напред са већим жаром".

Слична дебата вероватно би се повела и о системима гласања у медјународним финансијским институцијама као што су Светска банка и Медјународни монетарни фонд, навео је Јеремић. Мало је вероватно, сматра Јеремић, да ће многа од ових важних економских и дипломатских питања бити решена до датума самопроглашења могуће независности у марту 2016. године.

То би оставило независну Шкотску ван војних савеза, политичких унија и већине мултилатералних организација на неодредјено време. По први пут у модерној историји, Единбург би директно био предмет плиме и осеке геостратешких околности, истакао је Јеремић.

Све то треба озбиљно да размотре они којима је судјено да одреде будућност Шкотске и остатка Велике Британије, закључио је Јеремић у свом тексту у "Тајмсу".

Коментари / 0

Оставите коментар