Шта је срушило малезијски авион?

Холандске власти су за уторак најавиле објављиване извештаја о истрази поводом пада малезијског авиона са ознаком МХ17 изнад Украјине.

Свијет 09.09.2014 | 07:55
Шта је срушило малезијски авион?

У извештају би требало да се нађу детаљи прикупљени са гласивног снимача у кокпиту, документе добијене са снимача лета, сателитске и радарске снимке.

За сада није познато да ли ће у извештају бити објављени докази о томе шта је узрок пада авиона, односно ко је крив за пад летелице изнад источне Украјине.

На дан несреће, проруски активисти у Украјини су објавили да су оборили украјински борбени авион, међутим, по сазнању да је у питању путнички авион објава је уклоњена.

Од тад је кренуло пребацивање лоптице на једну или другу страну, руска је износила оптужбе на рачун украјинске, док су Русију као кривца означили Украјина и САД.

Комисија холандске власти је истакла да неће у обзир узимати оптужбе наведених земаља, већ да ће се искључиво бавити чињеницама које су прикупљене на основу материјала преосталог од обореног авиона.

Са друге стране, Беллингцат, портал који се бави истраживачким новинарством, стигао је до фотографија које указују на то да су оштећења на малезијском авиону и уништеним оклопним возилима украјинске војске идентична, што наводи да је пад авиона изазвало руско оружје које је употребила 53. бригада из Курска.

Малезијски авион са 298 путника и чланова посаде срушио се 17. јула у Украјини у близини границе са Русијом. Нико није преживео, а половина жртава је из Холандије.

Коментари / 0

Оставите коментар