Да ли БиХ пријети украјински сценарио?

Јачање руског економског и војног утицаја на Западном Балкану је могуће, а ЕУ и НАТО, ако не желе Русију у том региону, морају да подрже корените реформе у БиХ, која мора што пре да уђе у НАТО, тврде тамошњи аналитичари.

Босна и Херцеговина 08.09.2014 | 13:34
Да ли БиХ пријети украјински сценарио?

Аналитичари, наиме, оцењују да би НАТО ускоро могао да увиди како празнине, које је у експанзији ка истоку оставио иза себе, могу бити веома проблематичне.

По мишљењу професора одбране и безбедности Неџада Ахатовића, свака неуралгична тачка на Балкану, која није довршена у територијалној структури НАТО, врло брзо могла би да прерасте у кризно жариште."Обриси руског економског присуства у југоисточној Европи, посебно у Србији, а преко Републике Српске и у БиХ, већ су уочљиви, а руски председник Владимир Путин не крије да има интересе у овој регији", каже Ахатовић.Он сматра и да би, после последњих догађаја у Украјини и заоштравања односа између НАТО и Русије, Руска Федерација "не само дипломатски" била спремна да подржи одвајање РС из БиХ, а такав сценарио био би поразан за Европску унију и НАТО и "највећа претња миру и стабилности Западног Балкана".

"Стратешки интерес Запада на југоистоку Европе требало би да буде убрзани улазак БиХ у НАТО. То би подразумевало и брзе, корените реформе унутар БиХ које би, по принципу одбрамбених реформи из 2004. године, снажно подржао и Запад", истиче Ахатовић за Дојче веле.

Војно-политички аналитичар Ðуро Козар, међутим, није убеђен да би НАТО због украјинске кризе могао убрзати своје ширење на Балкану, јер услове за пријем испуњава само Црна Гора, а БиХ је тек на пола пута.

"Будући да председник РС Милорад Додик успешно опструише државну политику БиХ, НАТО има велики проблем на Балкану који мора да реши. Мислим да ће то бити тешко, можда и немогуће, без активније улоге САД у БиХ", додаје Козар.И политичари у РС се баве овом темом па је недавно председник Народне скупштине РС Игор Радојичић упозорио да би се РС, као и БиХ у целини и Србија могле наћи пред веома озбиљним политичким и економским изазовима, будући да се пред њих поставља питање коју страну да изаберу када је реч о украјинској кризи, пренеле су "Независне новине".

"Западне земље на Балкан сада гледају другачије због кризе и судара великих интереса, односно као на неко потенцијално ново жариште на коме би се поново сукобили интереси. У том контексту треба посматрати иницијативе, као што је конференција у Берлину, где се јавља нови ангажман земаља Запада како би се на Балкану појачао утицај, односно неки план активности ЕУ и Запада, а у контексту превенције утицаја са друге стране", рекао је Радојичић.

Немачка и ЕУ су на недавно одржаној конференцији у Берлину најавиле јачи, за сада само привредни, ангажман у БиХ.У фокусу Северноатлантске војне алијансе тренутно је криза у Украјини. У БиХ, моћне западне трупе ЕУФОР-а, са почетних 60.000, сведене су на симболичан број, док се улога НАТО штаба у Сарајеву сада своди тек на поруку да "НАТО има трајну посвећеност БиХ“.

Извор: Дојче веле

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Цобан

08.09.2014 11:48

Ми смо у тору у каквом смо били и 92-е. НАТО се одрзава на сукобима. У сваком моменту могу донијети одлуку да нас пусте да се убијамо овде па да нас поново мире. Тако исто и у Србији и Македонији. Има Сандзак има Косово са Албанијом. Имају они овде ста цацкати јос 50 година . Тренутно смо им ситни и сиромасни. Купа нас ММФ кредитима, Руси нас купају на нафти па це и на струји па за орузје немамо инаце и то би нам продали. Исламисти јацају у Федерацији, кад ојацају пустице нас да се ј.... са њима не бој те се неце доци неко из Мицигена или Москве да то рјесава. И нас срба це опет бити мање као и послије свако рата ... А ми увијек пусимо исту прицу. Треба нам јака визионарска власт и црква да оздрави и дусу и тијело овом ојадјеном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цобан2

08.09.2014 13:54

Е мој бобане какве везе има црква са овим? И како неко мозе поредити бих и украјину, па само крим је готово колика и бих. Овдје ако додзе до нецега србе це протјерат из босне а сандзаклије у босну и готова ствар а да имам какве моци ово би и урадио :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратко

08.09.2014 14:25

Недзаде бице друго полувреме, без зурбе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Ратко

08.09.2014 14:58

Мора да си неки балавац који није уцестово у прослом рату... моли бога да не додје до другог полувремена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путинковиц

08.09.2014 15:14

Некако сви затварате оци пред цињеницама НАТО је мртав. Путин који им је завалио самарцину за Крим је смирио и НАТО. Висе они никоме не смију ниста. Док туку муслимане Путин це их пустити.. Једноставно НАТО је постао папирни змај који висе не страси бас никога. Показаце вам идуца година како це Руси самарати НАТО и мијењати свјетску историју.. Ко не види пад западног фасизма тај је добро цорав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

08.09.2014 22:00

Схватам да Вам требају бомбастицни наслови, али овде га претјерасте. Прво БиХ је имала тај сценарио и то није украјински него западно-европски и америцки сценарио. Даље, НАТО је нас прегазио цизмом x пута, направио базе и преузео комплетну "одбрану", а то сто нисмо на папиру цланица, то нема никакве везе. Они са ових простора могу да дејствују кад год позеле. Тако да Вам је ова вијест, један цртани филмиц за глупаке! П. С. Некад сте били професионални и објективни, сад вас ова кампања поједе. Лијеп поздрав од обицног гледаоца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

09.09.2014 07:14

Геополитичка ситуација тренутно никако не иде на руку РС-у са Додиком на власти. С обзиром на његову неупитну подршку Русији и жељу Њемачке да интегрира и ове просторе у ЕУ ради властитих економских интереса, врло брзо се можемо наћи између ћекића и наковња. Путин би сигурно подржао одцјепљење РС и чак понудио размјештај стратешких снага руске армије на новонастали териториј, али НАТО, иако слаб какав јест, сигурно не би допустио да му на јужној граници стоје руски нуклеарни пројектили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕПУБЛИКА СРПСКА

09.09.2014 07:42

Чуј овога шабана Неџада Ахатовића,да ли он зна да се човјек најбоље осјећа послије прасенцета на ражњу па га сада мозак напустио од када се потурчио,прича исту причу као и ови коментари на порталу,питам се само ко пушта овакве коментаре против СРБА и СРБСКОГ НАРОДА? Али треба муслимани нешта да знају да ћемо ми у БАЊА ЛУЦИ запалити опет све џамије уколико уђемо у нато,који нас је бомбардовао због лажне муслиманско-америчко-европске кампање против ДРЖАВЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ коју су лажно показалио као државу у којој војска само побија људе,па се питам која војска не побија људе? Када исламисти буду признали да је СРЕБРЕНИЦА лаж,да су Маркале лаж, да је САРАЈЕВО СРБСКО. Онда ја прихватам чињеницу да се са исламистима може и треба живјети,до тада они нека иду и у пакао баш ме брига, РЕПУБЛИКА СРПСКА иде на референдум и постаје СРБСКА ДРЖАВА у којој злочинци из педерације немају право гласа

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

09.09.2014 09:32

Нато само парадира око Украјине. Ако буде потребно Руси ће је прегазити а он неће смјети ништа јер је свјестан односа снага. За "посматрача" не може нато забранити Русији да дође овдје ако је буду звали. Не морају они постављати нуклеарне пројектиле јер већ сада могу добацити цијели свијет. Што не би могла Русија ако може Бонсвил на Косову? Ово је шаховска игра. Није Путин туристички ишао на Кубу и опростио онолики дуг, Бразил и Аргентину. 95% јужне Америке мрзи амере. Другу страну чува Кина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

09.09.2014 09:45

Русија/СССР је и 60тих година имала ИЦБМ-ове који су могли добацити било гдје у свијету, али им САД није дао да их монтирају на Кубу. Зашто? Због драстично смањеног времена за реакцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.09.2014 10:03

Ја мислим да је главна препрека миру у бих ми Срби,тако причају у Сарајеву и то је као свето писмо за европу која подржава Сарајево,тако како год да се одвија ситуација око балкана ми смо надрљали ,мислим да Руси имају преца посла од нас,а од њихових ракета нема ниста сви сад имају ракете,тако да се бојим да цемо проћи као сви Срби протјерани са својих огњиста

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБОЉУБ

09.09.2014 10:09

Може Бих у нато није фрка и онако су то наши не пријатељи,али РЕПУБЛИКА СРПСКА СРБИНЕ Неџаде Ахатовићу неће вјеруј ми,само треба чекати повољан тренутак да СРБИЈА мало још оде издајничким путем и одма се одцјепити па ко хоће признаће нас јер нема више живота у бих СРБИМА са муслиманима и католицима,може само у РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ под СРПСКИМ ЗАКОНИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

13.09.2014 06:47

Какав год да буде сценарио, не зависи ни од Руса ни од БиХ.

ОДГОВОРИТЕ