Исповијест ослобођеног новинара

Француски новинар Николас Енан, који је крајем прошле године отет у Сирији а затим и ослобођен, изјавио је да га је током вишемесечног заробљеништва мучио Мехди Немуш, нападач одговоран за смрт четворо људи у пуцњави у Јеврејском музеју у Бриселу крајем маја.

Свијет 07.09.2014 | 12:04
Исповијест ослобођеног новинара

Енан је у тексту објављеном на сајту француског магазина “Поан” навео да међу исламским екстремистима који су га држали у заробљеништву био Немуш, који је био његов чувар између јула и децембра 2013. године, пренела је агенција АФП.

Француски новинар, један од четворице отетих новинара које су џихадисти ослободили у априлу ове године, рекао је да је 29-годишњи Немуш био насилан и да су га се сви плашили.
 
-Кад није певао, Немуш је мучио заробљенике. Он је био један од неколико француских исламиста чије би посете затвору престрављивале педесетак сиријских заробљеника, који су се налазили у ћелијама близу моје - рекао је Енан.

- Свако вече би у соби за саслушавања, где сам и ја испитиван, пљуштали ударци, а мучење би трајало читаву ноћ, све до јутарњих молитиви - описао је француски новинар.

Француски министар унутрашњих послова Бернар Казнев потврдио је да су обавештајне службе те земље “доставиле судским органима информаицје које указују да је Немуш можда био чувар наших талаца. Правда мора бити задовољена, а Немушу се мора судити.”
 
Немуш, који је у нападу у Јеврејском музеју у Бриселу убио један израелски брачни пар , једну Францускињу и радника музеја, ухапшен је недуго после напада у Марсеју, затим изручен Белгији, где у притвору чека почетак суђења.

Коментари / 0

Оставите коментар