Ријеке у порасту, вода на путевима

На подручју Бањалуке активирало се клизиште које угрожава једну кућу у Улици Браће Милетића, саопштено је из Управе цивилне заштите Републике Српске.

Босна и Херцеговина 04.09.2014 | 11:12
Ријеке у порасту, вода на путевима

Ниво ријеке Врбас измјерен јутрос износи 352 центиметра и премашио је коту ванредне одбране од поплава за 32 центиметра.

Начелник општине Костајница Драго Бундало јутрос је донио одлуку о проглашењу стања приправности због могућих поплава, бујица и клизишта.

Од јутрос су на подручју општине Козарска Дубица на снази редовне мјере заштите од поплава због повећаног водостаја Уне.

Ријека Сана се дјелимично излила у приједорским мјесним заједницама Тукови и Рашковац и поплавила пољопривредно земљиште и дворишта неколико домаћинстава.

У општини Теслић усљед изливања ријеке Усоре у насељу Врела отежан је саобраћај на регионалном путу Теслић–Добој и одвија се једном коловозном траком.

Према информацији из Цивилне заштите града Бијељина, водостај ријека Саве и Дрине је у порасту, али испод кота редовне одбране од поплава.  

И бујичне ријеке су у порасту, али су у коритима. У случају опасности од изливања, Цивилна заштита града Бијељина адекватно ће упозорити становништво, рекао је за БН телевизију шеф Одсјека Цивилне заштите Драго Ристић.

Због кише која пада у већем дијелу Републике Српске и Федерације БиХ, саобраћај се одвија отежано, а на подручју Новог Града, Добоја и Челинца на неким дионицама дошло је до изливања воде на коловоз, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Због изливања ријеке Усоре на магистралном путу Теслић-Добој у мјесту Врела саобраћај се одвија отежано једном коловозном траком.

Због изливања воде на коловоз, саобраћај је потпуно обустављен на регионалном путу Благај-Јапра-Будимлић, а саобраћај се преусмјерава алтернативним правцем преко Кршаља и на регионалном путу Челинац-Прњавор у мјесту Грабовац саобраћа се отежано.

На дионицама у усјецима и поред камених косина учестали су одрони, а на дионицама у котлинама и дуж ријечних токова смањена је видљивост.

Због одрона обустављен је саобраћај за све категорије возила на дионици регионалног пута Подградци-Мраковица /од Градишке према Козари/. Због активираних клизишта, једном траком, саобраћа се на дионицама регионалних путева Загон-Јасик и Укрина–Горња Вијака.

У току је извођење радова у оквиру пројекта система водоснабдијевања на магистралном путу Бањалука-Јајце, дионица Карановац-Црна Ријека, и регионалном путу Карановац-Митровићи, због чега се од 7.00 до 19.00 часова саобраћај одвија успорено.

Због радова на деминирању терена долази до повремене обуставе саобраћаја на магистралном путу Брод-Оџак у насељу Лијешће, локалитет Шикаре од 7.00 до 15.00 часова уз 30-минутне обуставе саобраћаја.

На дијелу магистралног пута Цапарде-Каракај због радова на реконструкцији саобраћај се одвија успорено, уз привремено постављену саобраћајну сигнализацију. Саобраћај се једном траком одвија на регионалним путу Сикирићи-Факовићи-Скелани, Тишћа-Цапарде и Љубовијски мост-Дрињача.

Због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука-Добој Вукосавље-Каруше на дионицама Шешлије-Јоховац и Јоховац-Руданка до краја године саобраћај ће бити обустављан сваки пуни час по 15 минута.
Због извођења радова саобраћај се на регионалном путу Братунац-Факовићи одвија наизмјенично једном коловозном траком.

На дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој, преко моста у Драгаловцима забрањен је саобраћај свим возилима преко пет тона укупне масе и висине веће од 3,5 метра.

На регионалном путу Прибој-Лопаре-Мачковац-Пипери пут је проходан само за путничка возила због оштећења моста у мјесту Јабланица, а у мјесту Брод на Дрини-Шћепан Поље забрана важи за теретна возила изнад 12 тона.

Коментари / 0

Оставите коментар