Ухапшен вођа вехабијске заједнице

У акцији "Дамаск" која се проводи на подручју БиХ ухапшени су и Хусеин Боснић звани Билал, Едуард Дургути, Елвир Муратовић, Фикрет Зукић и Сенад Хукић, незванично сазнаје Срна.

Босна и Херцеговина 03.09.2014 | 12:02
Ухапшен вођа вехабијске заједнице

Боснић је познат као један од вођа вехабијске заједнице у БиХ који је позивао младиће из БиХ да се придруже оружаним групама терористичке организације "Исламска држава" и на тај начин укључе у џихад, који та организација води на терориторију Ирака и Сирије.

У оквиру ове акције до сада је лишено слободе 15 особа осумњичених за подстицање и финансирање терористичких активности, те врбовање држављана БиХ за одлазак у Сирију и Ирак.

У току су претреси и преглед терена на више локација на подручју Сарајева, Кисељака, Зенице, Маглаја /Ошве и Горња Бочиња/, Сребреника /Горња Маоча/ Зворника, Бужима и Теслића ради проналаска и привременог изузимања предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку, саопштено је из Сипе.

У акцији учествује више од 200 полицијских службеника, а претреси се врше на 17 локација.

Ко је Билал Боснић?

Хусеин Боснић звани Билал је вехабијски вођа и жестоки проповједник вехабизма из Бужима. Он већ дуже, као предводник радикалног ислама у Босни и Херцеговини Билал Боснић позива младиће се придруже оружаним групама терористичке организације Исламске државе (ИС) која чини злочине без преседана, преноси Аваз.

Боснићев позив младићима из БиХ да се придруже ИС-у остао је забиљежен на видео снимци с недавног  предавања што га је одржао пред својим сљедбеницима с подручја Цазина.

Протеклог викенда је у интервјуу листу "Ла Репубблица", који су пренијели многи свјетски медији скренуо на себе пажњу изјавивши да се за терористичку Исламску државу бори и 50 Италијана у чијем је регрутирању учествовао управо он.

- Вјерујемо да ће једног дана цијели свијет бити исламска држава. Наш циљ је да чак и Ватикан постане муслиманско мјесто. Ја можда то нећу дочекати, али доћи ће такво вријеме - рекао је Боснић.

Потврдио је да се из Италије шаље новац за подршку ИС-у и да је међу муслиманским заједницама у Италији позивао младе људе на џихад.

Актер бројних видео-снимака са драматичним ставовима који су преплавили интерне, а био је чак и под истрагом полиције због полигамије, јер наводно има четири жене.

Прошле године у фебрурару у Кристалној дворани хотела "Тузла" одржао је трибину под називом "Савршенство шеријата-Погубност демократије" на којој је негирао постојећи уставни поредак у БиХ.

Треба напоменути да је он хапшен још 2012. године под сумњом за тероризам са још четворицом својих сарадника, али су они убрзо пуштени, јер Тужилаштво БиХ за њих није затражило притвор. Тада је Боснић је враћен са границе БиХ и Србије и на тај начин је онемогућен да у Новом Пазару присуствује протесту због филма "Невиност муслимана".

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЦЦЦЦ

03.09.2014 11:10

Боље је да су ухапсили ове политицаре....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

03.09.2014 11:48

Обријте их,пукните им који самар и нека наставе зивјети као нормални људи...Ста будале.Они це објаснити како треба неко зивјети?Сака полу-писмених будала...Ово је Европа,21 вијек.Није Авганистан нити је ово камено доба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

03.09.2014 14:17

Неце га ни сада затворити нити осудити јер спрдња звана Тузиластво највјероватније нема доказа иако имају видео снимци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

треба реци

03.09.2014 19:57

Зло треба сасјеци у корјену.Никад се Исламска заједница у БиХ и реис нису експлицитно изјаснили против вехабијког покрета у БиХ.Засто?Тема за дискусију.У Бугојну је прије неколико година у терористицком нападу на станицу полиције убијен један полицајац,то се десило ујутро.Реис Цериц је у 12 сати истог дана отварао у Прусцу манифестацију Дани Ајватовице и ниједне ријеци није рекао о терористицком нападу,за који је знао да се десио,а морао је реци,ако ниста онда због невино убијеног цовјека.Не моземо реци имамо проблем а да при томе сједимо и нијемо посматрамо и ниста не цинимо.Мора се дици глас и јасно реци да ово сто раде је зло и није својствено нама Босњацима,муслиманима словенског поријекла.У супротном,пласим се да не буде прекасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

04.09.2014 17:05

Не можете ви њих похапсити колико их има, само дзаба их узрујавате, требало се давно водити рачуна о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НоНаме

05.09.2014 05:53

Реис их је и довео и прикривао ради лицног интереса. Требалии би их обријати и послат Милету Ронхилу да му пакују цигаре или кофере!?

ОДГОВОРИТЕ