Одгођена сједница Савјета министара

,,Берлинска конференција о Западном Балкану испунила је наша очекивања и отворила нам пут привредне сарадње са земљама регије и Европске уније и сада је на нама да убрзамо процедуре и почнемо реализацију договорених пројеката'', изјавио је данас у Сарајеву на коференцији за новинаре предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Босна и Херцеговина 02.09.2014 | 15:55
Одгођена сједница Савјета министара

Међутим, процедуре у БиХ још увијек иду споро,а Савјет министара је због недостатка националног кворума,по други пут одгодио сједницу,заказану за сутра.

,,Берлинска конференција била је увод у 4 године шансе за БиХ и земље регије,да се приближе Европској унији'',каже предсједвајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и истиче да ће се до 2018. одржавати годишње конференције земаља Западног Балкана и Уније.

,,На конференцији у Берлину разговарало се и о политичким темама и проблемима који коче БиХ на европском путу.Механизам координације и питање Сејдић Финци и даље су на дневном реду,али њих ће рјешавати нове власти након избора'', додаје Беванда.

На питање када можемо очекивати реализацију регионалних пројеката,договорених у Берлину,Беванда одговара.

,,Реализација тих пројеката није само у надлежности Савјета министара или влада држава.То треба проћи парламентарне процедуре и све остало.Важно је да смо добили зелено свјетло да кренемо.Сасвим је нормално да ћемо ми што прије упутити, преко Савјета министара па даље, иницијативу за реализацију тих пројеката. Мислим да је све ово реално оствариво и да се пуно тога може почети до идућег састанка у Бечу.Без обзира на изборе нико никоме не смета да ради''.

Није проблем ако неко хоће да ради, али бх властима у изборној кампањи посао је у другом плану.

Иако је на дневном реду Савјета министара неколико значајних закона, именовања директора више агенција, сједница која је требала бити одржана крајем августа одгођена је због недостатка националног кворума.Српски министри тада су били на одморима.

Сједница је поново заказана за 3.септембар али је и она одгођена јер опет нема националног кворума,овај пут недостају бошњачки министри.

Предсједавјућег Беванду питали смо да ли је Савјет министара институција у којој се не мора долазити на посао?

,,То ће те морати питати сваког министра индивидуално.Немојте мени постављати то питање.Ја се држим закона и правилника који регулишу рад Савјета министара и ниједног трена нисам учинио ништа да би се нешто одгодило или да се нешто не би десило'', одговорио је Беванда.

У цијелој причи интересантно је и то да су, с једне стране сви закони и сва именовања директора бх агенција, који мјесецима чекају потврђивање у Савјету министара, дио договора тзв.пакета СНСД-СДП,а са друге стране управо министри из тих политичких странака не долазе на сједнице и тако блокирају рад Савјета министара БиХ.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар