Златарима подвалили лажне дукате

Четири Бањалучана ухапшена су у полицијској акцији "Дукат" због сумње да су у златарама на подручју Бањалуке, Градишке и Лакташа продали око стотину лажних дуката "Франц Јозеф".

Република Српска 02.09.2014 | 08:32
Златарима подвалили лажне дукате

Како "Независне" сазнају, у овој акцији која је трајала од 18. до 28. августа "пали" су Бранислав Шебез, Ведран Бодирожа, Немања Стојановић и Васко Црногаћа. Из полиције су, наводећи иницијале, саопштили да су осумњичени насамарили раднике продавајући дукате за које је накнадном провјером утврђено да су лажни.

"Извршени су претреси кућа, станова и других покретних ствари које користе осумњичени. Пронађено је и одузето 120 дуката и других предмета који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела", саопштили су из полиције.

Како незванично сазнајемо, полиција је прије хапшења лажних продавача вршила контролу откупних блокова у златарама.

"При откупу злата радник златаре узима податке од продавца, па је тако полиција контролишући блокове видјела имена и презимена неколико сумњивих особа које су по неколико пута долазиле у једну златару и продавале златнике", казао је наш извор. Како каже, након прикупљених информација, једном од ухапшених направили су "сачекушу" у златари која послује у бањалучком тржном центру "Мерцатор".

"Младић је дошао у златару 'Купрешак' како би продао златнике који су перфектно фалсификовани. У току примопредаје златника, полиција је упала и ухапсила га", сазнајемо од нашег извора, који додаје да се ради о златницима који су тешки 3,5 грама и имају 24 карата.

Лажни продавци исти сценарио понављали су и у Градишци и Лакташима, гдје су у једној златари продали чак три дуката, а један су цијенили од 180 до 250 марака.

"Дошли су у златару у Градишци и рекли раднику како су добили дукате и да су дошли ту да продају јер је већа откупна цијена. Радник је прије куповине прегледао дукате, који изгледају као оригинални, а потом искеширао неколико стотина марака", испричао нам је наш извор, додајући да је радник схватио да су лажни тек неколико данас касније.

Иначе, Васко Црногаћа одраније је познат полицији због више тешких кривичних дјела. Црногаћа је у мају 2009. године покушао да опљачка НЛБ Развојну банку у центру Бањалуке.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

блбл

02.09.2014 07:02

Ниста цудно када разбојника послије покусаја пљацке банке пустате на слободу. То је сигнал за остале мафијасе да могу слободно да раде ста хоце јер им неце нико ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОМЕНТАТОР

02.09.2014 07:54

Мајстор нема шта не зна шта је злато а шта обично жељезо. Боље је таквима да затворе радњу... научили купити готов накит и продавати као у гранапу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма немој није ваљда:-)

02.09.2014 18:31

Па нека неко и њима подвали несто. Свака цаст момци. Одмах их пустити

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

02.09.2014 21:14

види ти, поцео закон да стити глупане.

ОДГОВОРИТЕ