Не користе прилику да би уштедили

Расположиве ресурсе е-владе, којима се умањују поједини издаци и унапређује пословање, тренутно не користи више од половине институција на нивоу БиХ, а не постоје ни приједлози, ни иницијативе да таква слика буде промијењена.

Босна и Херцеговина 01.09.2014 | 12:35
Не користе прилику да би уштедили

Показује то дио из ревизорског извјештаја Генералног секретаријата Савјета министара БиХ за прошлу годину, који је објавила Канцеларија за ревизију институција БиХ.Расположиве ресурсе е-владе, према тим подацима, користе 32 од 75 институција на нивоу БиХ. У извјештају се напомиње да је предуслов за коришћење е-влада сервиса то да институције имплементирају линк до зграде Савјета министара БиХ.

Једна од опција је повезивање путем постојећих мрежа у власништву институција БиХ, чиме би се, наглашавају ревизори, направиле уштеде за закуп водова до е-владе.

- Уочено је да не постоје иницијативе, нити анализе о томе како се институције које тренутно нису корисници услуга е-владе, могу повезати у овај систем путем мрежа у власништву институција БиХ. На овај начин би се за већину њих могла обезбиједити интернет услуга и тиме би се значајно смањили трошкови - наводи се и додаје да би се коришћењем неких услуга могао постићи и напредак у пословању.

Ревизори наводе да је ту и могућност бесплатног коришћења и других услуга, попут и-мејла, интернет портала, антивирусног рјешења, мониторинга, а институције не би морале ни да ангажују сопственог ИТ експерта, што је такође значајна уштеда.Одређених препрека има и на нивоу институција које су дијелом задужене за ова питања.

Наиме, у извјештају ревизора је наведено да је Генерални секретаријат лани запримио пет додатних захтјева за приступ ресурсима е-владе, којима нису удовољили, наводећи како би проширивањем броја институција могао бити угрожен квалитет пружања услуга за институције које тренутно користе ресурсе.

 

Коментари / 0

Оставите коментар