Вјенчаница коначно у рукама принчева

Данас, тачно 17 година од смрти Лејди Ди, легендарна венчаница се враћа њеним синовима.

Свијет 31.08.2014 | 17:58
Вјенчаница коначно у рукама принчева

Украшена хиљадама бисера, слојевима скупоцене свиле и шлепом дугим скоро осам метара, хаљина у којој је принцеза од Велса изговорила судбоносно "да" вероватно је најчувенија венчаница на свету. И сада се коначно враћа кући, након вишегодишње светске турнеје.

До сада је венчаница била у власништву Ерла Спенсера, Дајаниног брата, који је око ове хаљине направио читаву изложбу. Поставка под називом "Дајана: Прослава" путовала је светом, а хаљина је свега два месеца годишње проводила на породичном имању у Нортхемптонширу.

Последњи пут је била изложена у Синсинатију, где је улаз коштао 15 фунти. Поред венчанице, посетиоци су могли да виде и друге Дајанине хаљине као и неке личне предмете. Поставка је трајала шест месеци.

Лорд Спенсер тврди да у Дајанином тестаменту пише да он треба да води рачуна о свим њеним личним стварима док оба њена сина не напуне 30 године. Будући да Хари пуни 30 за две недеље, дошло је време да легендарна венчаница пређе у власништво синова.

Током свих ових година, од изложбе је уплаћено милион фунти на рачун добротворног фонда у Дајанино име. Али, сматра се да је то само делић онога колико је Ерл Спенсер заправо зарадио. Наводно су и сами принчеви били јако незадовољним начином на који се венчаница њихове мајке комерицијализује.

Хаљину су дизајнирали Дејвид и Елизабет Емануел, који сматрају да су венчаницу видели сви широм света, осим самих Британаца.

- Венчаница је свакако зарадила пуно новца, и више пута је пропутовала цео свет. Мислим да је више људи преко границе видело хаљину, него сами Британци. Принчеви Вилијам и Хари ће морати добро и дуго да размисле о томе, али венчаница је добар начин да се заради више пара за добротворне организације. Невероватно је што након свих ових година, људи и даље причају о венчаници - изјавио је Дејвид Емануел.

Коментари / 0

Оставите коментар