Холандија одузима држављанства џихадистима

Холандска влада саопштила је данас да ће одузети пасоше свим холандским држављанима који ратују у Ираку и Сирији и без претходног подизања оптужнице или покретања кривичног поступка.

Свијет 29.08.2014 | 20:17
Холандија одузима држављанства џихадистима

Владина одлука донета је у оквиру низа мера усмерених на борбу против екстремиста који одлазе у Ирак и Сирију где се придружују Исламској држави и другим екстремистичким групама.

Све већи број екстремиста са Запада у Сирији и Ираку изазива велику забринутост у Европској унији која страхује од терористичких напада после повратка тих џихадиста.

"Закон ће бити пооштрен у циљу одузимања холандског држављанства свим џихадистима који су се придружили некој наоружаној екстремистичкој групи, чак и без претходног кривичног поступка", изјавио је холандски министар правде Иво Опстелтен.

Према његовим речима, та мера ће се односити само за оне држављане који имају двојно држављанство, јер "нико не може да остане без икаквог држављанства".

Многи Холанђани исламске вероисповести имају двојно држављанство, посебно Мароканци. Најмање 130 Холанђана је до сада отишло у редове џихадиста. Њих 30 се вратило у земљу, а 14 је погинуло у сукобима

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Градјанин

29.08.2014 20:13

Најпаметнији могуци поступак

ОДГОВОРИТЕ
Name

хероји или кукавице ??

29.08.2014 20:22

Свако ко тамо иде зна шта се тамо дешава и са чим мора рачунати а нико нормалан не иде да губи главу..И није ни чудо кад им одузимају држављанство они су сами себи бирали да хоће тамо да даље живе пошто им је овдије толико лоше било у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

30.08.2014 06:03

Исправно , нема дилеме!

ОДГОВОРИТЕ