Декларација важан корак у процесу помирења

Предсједавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер упутио је данас честитке потписницима "Декларације о улози држава у рјешавању питања лица несталих усљед ратних сукоба", за коју је навео да представља храбар и важан корак у унапређењу процеса помирења на западном Балкану.

Свијет 29.08.2014 | 17:12
Декларација важан корак у процесу помирења

Декларацију су данас у Мостару потписали предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, те предсједници Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић и Црне Горе Филип Вујановић.

Буркхалтер сматра да Декларација, коју је припремила Међународна комисија за нестала лица, ствара претпоставке за даље побољшање односа међу земљама и грађанима региона, прије свега међу припадницима младе генерације.

"Прихватањем одговорности држава за рјешавање питања несталих особа, власти би могле дати и допринос јачању развоја демократског друштва и одговорности у институцијама власти", нагласио је Буркхалтер, који је министар иностраних послова Швајцарске.

Он је навео да је Швајцарска као држава која предсједава ОЕБС-ом дала подршку реализацији ове регионалне инцијативе, те позвала и друге државе да се придруже у њеној реализацији, саопштено је из Мисије ОЕБС-а у БиХ.

Буркхалтер је додао да ће његов специјални представник за западни Балкан Жерар Штудман наставити да пружа подршку потписницама у реализацији преузетих обавеза.

Он је напоменуо да је цијели ОЕБС, са посебним нагласком на мисије ове организације у региону, на располагању домаћим властима, те да је спреман дати допринос реализацији процеса помирења у региону и шире.

Циљ потписане Декларације је да ојача улогу држава и регионалну сарадњу да би се завршио процес тражења несталих у региону.

Коментари / 0

Оставите коментар